Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se nositi sa šefom mikromenadžerom?

Frustrirajuće je imati šefa koji ne nadzire samo posao koji obavljate, već se duboko upušta u detalje i određuje ne samo na čemu radite, već i kako ćete to raditi.

Kako se nositi sa šefom mikromenadžerom?

Mikroupravljanje može biti duboko demotivirajuće. Stup “teorije samoodređenja” kada je riječ o motivaciji je autonomija. Posjedovanje određenih sposobnosti i mogućnosti da donosite vlastite odluka je ono što vas čini sposobnim da rješavate zadatke koji su vam zadani.

Kako biste zajedno sa svojim šefom smanjili mikroupravljanje, važno je shvatiti zašto ste pod mikroupravljanjem. Ako to razumijete, možete pokušati otkloniti brige vašeg nadređenog kako biste stvorili okruženje u kojem ćete imati veću kontrolu nad svojim radom, savjetuje na portalu Fast Company Art Markman, profesor psihologije na Teksaškom sveučilištu u Austinu (University of Texas, Austin).

Mikromenadžment odražava nedostatak povjerenja između vas i vašeg nadređenog. Postoji posao koji trebate obaviti, a vaš rukovoditelj ne vjeruje da znate kako ga treba obaviti i da ćete to učiniti na zadovoljavajući način, piše točka na i.

Nepovjerenje

To nepovjerenje može proizaći iz jednog od dva izvora. Prva je mogućnost da vaš prethodni učinak ukazuje da šef ima razloga biti zabrinut i da zbog toga želi više nadzora nad vašim radom. Odnosno, osjećate se mikroupravljanim, ali vaš šef smatra da vama  upravlja na odgovarajući način. Druga je mogućnost da je vaš šef zabrinut hoće li zadatak na kojem radite biti učinkovito obavljen i rješava tu zabrinutost pojačanim nadzorom vašeg rada.

Razgovarajte sa svojim šefom o tome kako se osjećate zbog mikroupravljanja. Recite mu da biste željeli imati više autonomije prilikom odabira pristupa kako ćete obaviti  posao koji vam je povjeren. Zatražite sve povratne informacije o vlastitom radnom učinku koje vaš šef želi dati. Dajte svom šefu priliku da iskreno razgovarate o tome što ga brine ako vam dopusti da radite uz labaviji nadzor i onako kako vi mislite da je najbolje.

Ako vaš šef ima kritike na prethodni rad, to ne znači da je mikromenadžment pravi pristup za rješavanje problema. Umjesto toga, trebali biste razviti plan za stjecanje znanja i vještina za koje vaš šef misli da su potrebni kako biste poboljšali učinak. Zatim biste trebali izraditi plan ocjenjivanja kako biste ga uvjerili da ste naučili raditi svoj posao prema njegovim mjerilima.

Međutim, uzroci mikromenadžmenta često proizlaze iz neke drugih razloga. Vaš šef je možda tek počeo nadzirati rad drugih i mora naučiti kako svom timu dati više neovisnosti. Ili je prethodno radio s ljudima koji nisu dovršavali zadatke kako treba. A možda je pod pritiskom višeg menadžmenta zbog učinka.

U takvim slučajevima mikromenadžment je pokušaj vašeg šefa da uspostavi određenu kontrolu nad situacijom nad kojom nije imao kontrolu. U takvoj situaciji važno je voditi razgovor koji izričito pokazuje da ne postoji ništa specifično u vašoj vlastitoj izvedbi što bi zahtijevalo mikromenadžment.

Dokažite učinkovitost

Ako je vaš šef tek počeo nadzirati rad drugih, vrijedi tražiti priliku da dokažete svoju učinkovitost. Pitajte ga koje bi mu informacije pomogle da stekne više povjerenja u vaš rad i koje vam povratne informacije može pružiti kako biste bili učinkovitiji. U biti, pružanjem više informacija o tome kako se prihvaća njegov stil upravljanja pomažete svom upravitelju da bude bolji nadređeni.

Ako je vaš šef već iskusan, tada, nažalost, možete učiniti manje. Nakon što zajednički utvrdite da vaš učinak nije razlog mikromenadžmenta, vaš će šef naposljetku morati poduzeti korake da razvije više povjerenja u vas i druge članove tima kojima upravlja. Možda će također morati identificirati izvore nezadovoljstva koje doživljava kako bi mogao raditi na uzroku svog mikroupravljanja. Jedna stvar koju možete učiniti je pitati ga možete li mu dati bilo kakve povratne informacije o tome kako se osjećate zbog nadziranja vašeg rada.

Naposljetku, zapamtite da bi vaše reakcije na stil upravitelja trebale utjecati i na vaša razmišljanja o tome što biste učinili da preuzmete upravljačku ulogu poput njegove. Stavite se u poziciju svog šefa i razmislite kako biste se nosili sa situacijom. Ovi će uvidi biti vrijedni kada imate posla s nadređenima. Uostalom, obuka vođenja ne uključuje samo eksplicitnu obuku. Uvijek biste trebali učiti iz dobrih i loših primjera vodstva oko sebe.

Izvor: točka na i

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.