Share
Tweet
Share
Send to friend

Očekivani rezultati: Mlađi radnici skloniji su prihvatiti posao ‘sa strane’

Među najtraženijim freelance poslovima nalaze se pomoćnici u raznim fizičkim ili kućanskim poslovima, digitalni freelanceri, dostavljači, rad s hranom i prijevoz.

Očekivani rezultati: Mlađi radnici skloniji su prihvatiti posao ‘sa strane’

Mlađe generacije spremne su prihvatiti svaki "fuš" ili "posao sa strane" koji im se nudi kako bi nekako spojili kraj s krajem, što je podosta loša situacija i sugerira da društveni napredak nije razvijan na uravnotežen način.

Konkretnije, ako gledamo američke prilike, veći postotak generacije Z i milenijalaca radnika zarađuje 2500 dolara ili više mjesečno radeći "u fušu", u usporedbi s generacijom X i "baby boomerima" na sličnim pozicijama, pokazalo je novo istraživanje TransUniona. Riječ je o 45 posto generacije Z i 44 posto milenijalaca u usporedbi s 36 posto iz generacije X te 30 posto boomera.

Među onima koji koriste fuš kao primarni izvor prihoda, polovica su milenijalci. To je bilo u suprotnosti s 20 posto za gen X i pet posto za boomere, piše ict business.

Rad sa strane obično privlači mlađe ljude i ljude s nižim primanjima, iako je više od polovice svake generacije i dohodovnog razreda u nekom trenutku sudjelovalo u "fuš ekonomiji" kao izvoru prihoda. Ova vrijednost iznosi 68 posto za milenijalce i 67 posto za generaciju Z, što sugerira da su mlađe generacije privučene ovim ulogama zbog veće fleksibilnosti, mobilnosti i samoodređenja.

Među najtraženijim freelance pozicijama za sve generacije su pomoćnici u raznim fizičkim ili kućanskim poslovima, digitalni freelanceri, dostavljači, rad s hranom i prijevoz. Riječ je o poslovima koji su konstantno prisutni i traženi, posebno s digitalizacijom i ubrzanijim načinom života.
Naravno, pandemija koronavirusa je ubrzala razvoj ove vrste ekonomije, no brojke su bile nerealne i polako padaju. Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama postoji devet milijuna otvorenih radnih mjesta, što znači da se uvjeti za zaposlenike polako poboljšavaju pa samim time i opada interes za rad sa strane. No, za konkretnije će zaključke u tom smislu ipak trebati pričekati još koju godinu...

Izvor: ict business

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.