Share
Tweet
Share
Send to friend

5 lekcija iz vrtića koje mogu unaprijediti našu karijeru

Otkrijte kako su osnovne vrijednosti poput međuljudskog poštovanja, samopredstavljanja, kontinuiranog učenja, autentičnosti i timskog rada iz vrtićkih dana itekako primjenjive u dinamičnom svijetu odraslih, posebno u oblikovanju uspješne karijere.

5 lekcija iz vrtića koje mogu unaprijediti našu karijeru
U brzom tempu odraslog života, često zaboravljamo da su temelji naših vrijednosti i obrazaca ponašanja postavljeni u ranoj dobi, posebno tijekom vremena provedenog u vrtiću.
 
Iako se može činiti neobičnim da se lekcije iz vrtićkih dana mogu prenijeti na profesionalni svijet, istina je da su neki od tih djetinjih postulata i vrijednosti i danas relevantni. 
 
Fast company istražuje pet ključnih lekcija iz vrtića koje, iako su možda na prvi pogled jednostavne, imaju duboki utjecaj na naše odrasle živote i, zanimljivo, na karijeru. 
 

1. 'Zlatno pravilo' nikada ne blijedi

 
Osnovna lekcija, odnosno 'zlatno pravilo', o tretiranju drugih s ljubaznošću i poštovanjem ostaje važna tijekom cijele karijere. Bez obzira na to jeste li na početku karijere ili imate mnogo iskustva i 'utakmica u nogama', važno je zapamtiti da svi, u većoj ili manjoj mjeri, radimo s ljudima. Pošten i korektan odnos prema ljudima pomaže nam u privlačenju i zadržavanju kvalitetnih suradnika.
 

2. Vi ste svoj najbolji promotor

 
Uporno i bez susprezanja zastupajte vlastite interese. Nemojte nas krivo shvatiti, to nipošto ne znači inzistiranje na onome što želimo u svakoj prilici, bez uvažavanja tuđih potreba, osjećaja i razmišljanja. Radi se o tome da ne smijemo čekati da nam se 'preda u ruke' ono što želimo. Budite uporni u postizanju napretka, učinkoviti u pregovorima i spremni na prilagodbu kada je to potrebno.
 

3. Nastavite učiti i nikada nemojte prestati postavljati pitanja

 
Nemojte se bojati postavljati pitanja, biti znatiželjni i spremni učiti. Usredotočite se na kontinuirano stjecanje znanja, čak i kada postignete određeni stupanj stručnosti. Svaka situacija, uključujući negativne povratne informacije ili neuspjehe, može biti prilika za dobivanje dragocjenih informacija.
 

4. Budite autentični

 
Prisjetite se nesputane autentičnosti koja vas je krasila dok ste bili vrtiću. Tada se niste pretvarali da ste nešto što niste kako biste se svidjeli drugima. Upravo suprotno, intuitivno ste isticali ono što vas čini jedinstvenim. Bez obzira je li to ljubav prema ljudima, specifična tehnička vještina ili ekscentrična osobnost, to vas može razlikovati od drugih u vašem području.
 

5. Radeći u timu ostvarite pobjedu

 
Važno je razvijati vještine poput povjerenja, komunikacije i empatije. Podijelite zasluge i odgovornost, jer pobjeda ostvarena timskim naporom i dijeljenjem odgovornosti (a kasnije i zasluga) često je ključna razlika između stagnacije u vašoj karijeri i uspona prema vrhu.
 
Izvor: Fast company

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.