Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se proaktivno suočiti s krizom?

Manje ili veće krize događaju se svima u sasvim različitim životnim okolnostima i situacijama

Kako se proaktivno suočiti s krizom?

Krizne situacije uglavnom je nemoguće izbjeći tijekom života. Manje ili veće krize događaju se svima u sasvim različitim životnim okolnostima i situacijama. Dok neki od nas teška vremena napuštaju neokrnjeni, drugima je potreban duži period kako bi postigli unutarnji mir i vratili se na staro. 

Psihologinja Lisa Aspinwall sa Sveučilišta Maryland primjećuje da oni koji predviđaju krize mogu smanjiti njihov utjecaj, pa čak ih i spriječiti. Ona ovaj pristup naziva proaktivno suočavanje i opisuje 5 koraka za uočavanje olujnih oblaka na horizontu, navodi Psychology Today, a prenosi sensa.hr.

1. Mislite unaprijed

Ako mislite unaprijed, uštedjet ćete vrijeme, sklopiti prijateljstava na koje se kasnije možete osloniti i brinuti se za svoje zdravlje kako biste bili dovoljno jaki za nositi se sa životnim nedaćama.

2. Budite spremni suočiti se s lošim vijestima

Nije važno koliko je jak vaš optimističan pogled na svijet, u svakome trenutku biste trebali biti svjesni mogućnosti suočavanja s lošim vijestima.

3. Pažljivo procijenite potencijalni problem

Pažljivost je vrlina koju trebate njegovati. Kontraproduktivno je u svakoj situaciji vidjeti problem, ali potrebno je skinuti ružičaste naočale i ne biti naivan.

4. Vježbajte predviđanje

Pametne strategije suočavanja uče se od ranog djetinjstva unutar obitelji. Ona predlaže da svom djetetu dopustite predvidjeti nadolazeće događaje i pripremiti se za njih – npr. zajedno kupite pribor za novu školsku godinu mjesec dana unaprijed ili tijekom vikenda sudjelujte u planiranju jelovnika.

5. Poslušajte povratne informacije

Kada se nađete u teškoj situaciji, razgovarajte s ljudima koji su je ranije iskusili o mogućim načinima prevladavanja krize. Savjeti iskusnijih bit će vam od velikog značaja.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.