Share
Tweet
Share
Send to friend

Uz ovih 7 savjeta postani majstor rada od kuće

Iako mnogima isprva djeluje kao najjednostavnija stvar na svijetu, rad iz udobnosti vlastitog doma uz sebe nosi i određene izazove.

Uz ovih 7 savjeta postani majstor rada od kuće

Rad od kuće najjednostavnija je stvar na svijetu, zar ne? 

Ustaneš iz kreveta, uzmeš računalo i spreman si za posao. Nema prometnih gužvi, odabira prikladne odjevne kombinacije, strke i žurbe…

Pa, nije to uvijek baš tako. 

Iako rad od kuće pruža brojne privilegije, od nas ipak traži određena odricanja kako bi sve 'štimalo'.  

Naime, kod velikog broja ljudi rad na daljinu rezultirao je padom produktivnosti i motivacije.

Kako bismo to izbjegli i postali 'majstori' rada iz udobnosti vlastitog doma, potrebno je slijediti ovih 7 koraka:

1. Uredi radno okruženje

Stvaranje odvojenog radnog prostora ključno je za uspješan rad od kuće. Odredi jedno mjesto u domu koje ćeš koristiti isključivo za posao. To će pomoći u uspostavljanju granica između posla i slobodnog vremena.

2. Organizacija radnog vremena

Postavi jasno radno vrijeme i pridržavaj ga se. Strukturiraj svoj dan kao da si u uredu. To uključuje redovne pauze i odmor kako bi se održala koncentracija i spriječila iscrpljenost.

3. Postavi jasne ciljeve

Definiraj dnevne, tjedne i mjesečne ciljeve kako bi održao/la visoku razinu motivacije. Ciljevi nam pomažu da ostanemo fokusirani i produktivni, a istovremeno nude osjećaj postignuća.

4. Održavaj komunikaciju s kolegama

Održavanje redovne komunikacije s kolegama ključno je za očuvanje timskog duha i produktivnosti. 

5. Planiranje pauza

Uzimanje kratkih pauza tijekom radnog dana pomaže nam u održavanju svježeg uma. Otiđi na kratku šetnju, istegni se ili obavi neki kućanski posao kako bi nakratko prekinuo/la radni dan i 'napunio/la baterije'.

6. Borba protiv prokrastinacije

Prokrastinacija, odnosno odugovlačenje s izvršenjem određenih zadataka može predstavljati značajnu prepreku prilikom rada od kuće. Postavi male zadatke i fokusiraj se na postizanje svakog koraka. Koristi tehniku "pomodoro" (25-minutni radni intervali s kratkim pauzama) kako bi održao/la ritam rada.

7. Pronađi balans

Kako bismo izbjegli sagorijevanje i očuvali ravnotežu između posla i privatnog života, nužno je postavljanje jasnih granica. Nakon što završiš s poslom isključi računalo (kao i obavijesti na mobitelu) i posveti se obitelji, hobijima i odmoru.

Uspješan rad od kuće zahtijeva predanost, disciplinu i dobru organizaciju. Primjenom ovih savjeta održat ćeš produktivnost, povezanost s kolegama i zadovoljstvo u radu iz udobnosti vlastitog doma.

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.