Share
Tweet
Share
Send to friend

Donosimo 5 savjeta kako organizirati svoj poslovni život

Za sve one koji ne znaju otkud krenuti i koji na neki način ponekad uživaju u svom kreativnom neredu, donosimo pet koraka kako će ostati organizirani i svoj poslovni i privatni prostor održavati zdravim i funkcionalnim.

Donosimo 5 savjeta kako organizirati svoj poslovni život

Kažu da je dobra organizacija pola obavljenog posla. Slažemo se! No, kako se dobro organizirati u trenucima kada vas posao guši sa svih strana, a u dubini duše niste najurednija i najorganiziranija osoba? Za sve one koji ne znaju otkud krenuti i koji na neki način ponekad uživaju u svom kreativnom neredu, donosimo pet koraka kako će ostati organizirani i svoj poslovni i privatni prostor održavati zdravim i funkcionalnim.

Postoji mnogo informacija o tome kako se organizirati, ali gotovo uvijek oni dolaze iz usta urednih osoba koje znaju kako organizirati prostor i uživaju u tome. Iako im se divimo i volimo čuti njihove savjete i najbolje namjere, jednostavno ne razumiju kako je to kada ne znate otkud krenuti niti imate ideje kako se dobro organizirati. Stoga, donosimo pet savjeta kako se dobro organizirati ako vam organizacija nije najjača strana, piše zaposlena.hr.

OKRUŽITE SE ONIMA KOJI ZNAJU KAKO SE DOBRO ORGANIZIRATI

Ako se okružite ljudima u privatnom životu i kolegama na poslu koji su organizirani i to im polazi za rukom bez imalo truda, njihove navike će se na neki način odraziti na vas. Ne samo da ćete vidjeti kako funkcioniraju u životu i kako si olakšavaju svakodnevni rad na poslu, već će vam njihove navike biti korisne i moći ćete ih lako primijeniti i na svoj život.

Ako je vaša kolegica na poslu ili dobra prijateljica s kojom povremeno ispijate kave uredna i organizirana, zamolite je da vam podijeli svoje navike ili čak da vam pomogne pospremiti ormar.
U slučaju da nemate prijateljicu ili kolegicu kojoj je organizacija prostora i vremena u malom prstu, savjete možete potražiti i od poznatih influencerica za organizaciju prostora na društvenim mrežama koje nesebično dijele svoje savjete kako bi vam olakšale organizaciju.

Na polu popričajte s nadređenim i dogovorite se oko rasporeda sastanaka i vaših zadataka. Unesite ih zajedno u kalendar na e-mailu i podijelite ga međusobno. Tako ćete biti sigurni da nećete preskočiti sastanak ili važan radni zadatak koji trebate odraditi u roku.

POBRINITE SE DA SVAKA STVAR IMA SVOJE MJESTO

Ako danima, mjesecima i godinama skupljate vizitke, različite račune i papire na svom stolu, vjerojatno će vam se dogoditi da ćete jednog dana morati nešto pronaći i za to će vam trebati dva dana. Ili ćete se jednostavno “ugušiti” u moru papira i zapravo nikada nećete moći pronaći ono što vam treba.

Naravno, za organizaciju papira i ostalih važnih dokumenata potrebna je dobra organizacija pa i vrijeme, a ponekad vam se čini da je bolje odraditi posao nego slagati papire? No, koliko je to na kraju kontraproduktivno? Jer, opet će vam nešto od toga trebati, a baš to nećete moći pronaći na hrpi papira. Rješenje je da svaki papir i svaka stvar na vašem stolu ima svoje mjesto. Ako vam je teško odlučiti gdje koja stvar ide, potražite savjet kolega, prijatelja ili influencere na društvenim mrežama uz koje ćete lako osmisliti glavni plan i početnu bazu.

PRETVORITE PLAN ORGANIZACIJE U IZAZOV

Ako organizaciju i čišćenje prostora pretvorite u igru, sami proces mogao bi biti zabavniji i lakši za obaviti. Iako na prvi pogled zvuči smiješno, nevjerojatno koliko ova strategija ustvari funkcionira.

Zadajte si malene izazove – svaki put kada pokleknete ili učinite nešto dobro, dodijelite si bodove. Napravite bodovni prag i na kraju mjeseca s obzirom na bodove odredite što morate učiniti u slučaju da imate manje ili više bodova od određenih pragova. Primjerice, ako ste prikupili premalo bodova vikend ćete provesti u organizaciji prostora, a ako ste ostvarili više bodova čeka vas vikend u prirodi ili wellness s prijateljicom. Vrijedi se potruditi, zar ne? Isto možete učiniti na poslu, a natjecanje proširiti među kolegama u timu. Onaj koji ostvari najmanje bodova, čeka ga pospremanje i organizacija zajedničkih prostorija ili čišćenje hrpe papire koja čeka organizaciju u fascikle i organizatore.

RIJEŠITE SE SVIH NEPOTREBNIH STVARI

Naravno da je teško ostati organiziran ako vam u ormar više ne stane ni igla, a radni stol vam ne prepun čestitaka još od Božića. Dakle, jednom mjesečno napravite veliko čišćenje privatnog i poslovnog prostora. Donirajte stvari koje vam nisu potrebne, riješite se vizitki koje svaki čas lete s vašeg stola, a zaostale račune riješite s knjigovodstvom.

Rečenica “Možda će mi nekad trebati” nikada se ne dogodi i nije isprika ako želite biti organizirani i uredni. Nemojte čuvati majice ili haljine koje niste odjenuli desetak godina, ali se ne možete od njih odvojiti zbog sentimentalnih razloga, a također riješite se i zahvalnica s različitih poslovnih konferencija koje realno nemaju neku svrhu osim da vas podsjećaju da ste na njima sudjelovali. Možete imati jednu kutiju u koju ćete spremati uspomene koje su vam drage kod kuće te jednu mapu, folder ili fascikl na poslu. I ne više od toga. Isto vrijedi i za vaše računalo. Ako vam je početni zaslon prepun ikonica i ne znate otkud krenuti kada tražite neku fotografiju, PDF ili Word dokument, vrijeme je da odvojite nekoliko sati i dovedete ga u red. Kako bi proces bio što bezbolniji, na kraju posla nagradite se sladoledom, kolačima ili jednom stvari koja vas veseli. Možda su to nove cipele? Vrijedi se potruditi.

PRIHVATITE ČINJENICU DA NEĆETE UVIJEK BITI ORGANIZIRANI

Ponekad ćete se ponovno vratiti u svoj kaotični nered u kojem ne možete ništa pronaći – i to je u redu. Osvijestite da nikada nećete biti potpuno organizirana osoba jer jednostavno po prirodi i karakteru niste takvi.

Ne odustajte u trenucima kada imate osjećaj da ne znate kamo sa svim stvarima i kako ih organizirati da prostor bude uredan i funkcionalan. Iako vam se može činiti da ćete sate potrošiti na spremanje, jednom kada krenete uvjerit ćete se da zapravo većinu stvari možete riješiti u razdoblju od pola sata. Dakle, važno je da se opustite i ne opterećujete se. Naravno da je ljepše raditi i živjeti u urednom i organiziranom prostoru, ali ne dopustite da vas stvari opterećuju. Čak i male promjene mogu učiniti veliku razliku. Odvojite malo vremena, primijenite spomenute savjete i bit ćete na putu do odlične organizacije. Na kraju, uvjerit ćete se, malo vašeg vremena bit će vrijedno lijepo organiziranog prostora.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.