Share
Tweet
Share
Send to friend

Trećina odraslih pripadnika generacije Z živi s roditeljima

Istraživanje je provedeno u SAD-u, a najveće izazove predstavljaju visoke kamatne stope prilikom kupnje nekretnine i ograničena ponuda stanova.

Trećina odraslih pripadnika generacije Z živi s roditeljima

Šok vijest iz Sjedinjenih Američkih Država: 31% pripadnika Generacije Z živi s roditeljem ili članom obitelji jer si ne mogu priuštiti najam ili kupovinu vlastite nekretnine, pokazalo je novo istraživanje provedeno na 1,249 odraslih osoba u SAD-u, a koje je provela tvrtka Intuit Credit Karma.

Podsjetimo, Generacija Z obuhvaća one rođene između 1997. i 2012. godine, trenutno u dobi od 11 do 26 godina, piše poslovni puls.

Za pripadnike generacije dovoljno stare da žive sami, istraživanje Credit Karme i drugi podaci pokazuju kako je Generacija Z posebno nesretna kada je riječ o troškovima stanovanja. Nestale su godine niskih kamatnih stopa koje su pomogle milenijalcima da konačno uđu na tržište, posebno na početku 2020-ih; sada, kako sve više pripadnika Generacije Z završava školu, pokreće karijere i razmišlja o svom prvom domu, suočavaju se s stvarnosti - puno većim kamatnim stopama i višim cijenama stanova, uz ograničenu ponudu, piše magazin Fortune.

Ni tržište najma ne stoji pretjerano dobro: 2022. godine, tipični američki najmoprimac postao je financijski opterećen - što znači da je sada potrebno 30% prosječnog prihoda kako bi se platila prosječna najamnina - po prvi put ikada. Iako je rast prihoda konačno nadmašio rast najamnine pomogao najmoprimcima 2023. godine, nacionalni omjer najam-prihod i dalje iznosi 30%, prema analizi Moody's Analytics, što se smatra financijski opterećenim najmom.

Pripadnici Generacije Z sigurno nisu jedini koji se bore - među odraslima u SAD-u svih generacija koji iznajmljuju stanove, 24% ispitanika kaže kako si više ne mogu priuštiti najam, pokazuje istraživanje, što dovodi gotovo 40% njih da žrtvuju nužnosti kako bi platili svoj stambeni račun. No, poteškoće su izraženije među milenijalcima i Generacijom Z: Njih 30%, odnosno 27%, ima problema s plaćanjem najma, za razliku od 10% onih koji su barem u dobi od 69 godina.

Skupa najamnina ima dugoročne posljedice izvan svakodnevnih financijskih izazova, uključujući otežanu štednju za vlastiti dom. U skladu s tim, istraživanje Credit Karme otkriva da gotovo polovica Amerikanaca, točnije njih 46%, vjeruje da nikada neće posjedovati vlastiti dom.

Stoga ne čudi kako se oko 2.7 milijuna odraslih osoba u SAD-u preselilo k roditeljima ili djedovima i bakama u ožujku i travnju 2020. godine, prema analizi Zillowa; podaci Američkog ureda za popis stanovništva pokazuju da se postotak mladih odraslih koji žive kod kuće popeo za više od 87% tijekom protekla dva desetljeća. S inflacijom koja je uslijedila nakon pandemije koronavirusa, mnogi mladi nisu (financijski) mogli priuštiti odlazak iz roditeljskog doma, podsjeća Fortune.

A kada su u mogućnosti odseliti se, mnogi to mogu učiniti samo uz (financijsku) pomoć roditelja. Nedavno istraživanje Redfina otkrilo je da 40% kupaca mlađih od 30 godina dobiva pomoć od obitelji kako bi si mogli priuštiti polog za kupovinu kuće, odnosno stana. Istraživanje Credit Karme otkriva da 30% pripadnika Generacije Z i 39% milenijalaca kažu da su ovisni o obiteljskom novcu prilikom rješavanja vlastitog stambenog pitanja.

Izvor: poslovni puls

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.