Share
Tweet
Share
Send to friend

Objavljen popis top 10 ‘umirovljeničkih oaza’

U izračunavanju indeksa ne promatraju se samo troškovi života, već i brojni drugi faktori koji utječu na životni standard, poput klime, zdravstvene zaštite te političke stabilnosti.

Objavljen popis top 10 ‘umirovljeničkih oaza’

Magazin International Living već dug niz godina izrađuje međunarodni indeks umirovljenja te promovira najbolje zemlje za život u mirovini.

U izračunavanju indeksa ne promatraju se samo troškovi života, već i brojni drugi faktori koji utječu na životni standard. Tako se u obzir uzimaju, između ostalog, klima, politička stabilnost, zdravstvena zaštita, infrastruktura i očuvanje okoliša, objavio je tportal.

Ove su zemlje proglašene najboljim mjestima za umirovljenike u 2024.

Kostarika

Hvaljena kao Švicarska Srednje Amerike, Kostarika je 1948. ukinula vojsku, preusmjerivši novac u zdravstvo i obrazovanje. Međunarodno je priznata po svojoj posvećenosti zaštiti okoliša; četvrtina zemlje nalazi se pod nacionalnim parkovima i rezervatima za divlje životinje.

U Kostarici je javni zdravstveni sustav, La Caja, dostupan stanovnicima bez plaćanja. Međutim, nakon što postanete rezident, morate plaćati 13 do 15 posto svog prijavljenog mjesečnog prihoda u sustav zdravstvene skrbi. Mnogi stanovnici također kupuju privatne police osiguranja preko osiguravajućih društava.

Najbolje medicinske ustanove su u glavnom gradu. U San Joseu se nalaze tri privatne bolnice s akreditacijom JCI-ja — najvišom međunarodnom akreditacijom za medicinske centre. A brojne privatne klinike otvorene su diljem zemlje. Osim toga, javni sustav ima više od 29 bolnica i gotovo 250 regionalnih klinika, što olakšava pronalaženje zdravstvene skrbi u cijeloj zemlji.

Mnogi umirovljeni parovi tvrde da je u Kostarici dovoljno oko 1800 eura mjesečno - uključeni su svi troškovi, čak i kućna pomoćnica - za ugodan život.

Portugal

Zdravstvena skrb u Portugalu jedna je od najboljih na svijetu i to po pristupačnim cijenama, a mnogi lokalni stanovnici, osobito mlađa generacija, govore engleski. Uz to, Portugal je kontinuirano rangiran kao jedna od najsigurnijih zemalja. Stopa kriminala je niska, a oružano nasilje gotovo da ne postoji.
Koliki je prosječni budžet potreban za život u toj zemlji? Za bračni par - oko 2000 eura.

Neka od popularnijih mjesta za useljenike su regija Algarve, smještena na južnoj atlantskoj obali Portugala, te gradovi Lisabon, Porto i Coimbra.

Meksiko

Meksiko ima za svakoga ponešto: rustikalne gradove i elegantna odmarališta, prostrane plaže, bujne džungle, pustinje i planine prekrivene snijegom.
Izvrsno je odredište za umirovljenje jer ondje možete živjeti kao milijunaš po cijenu stila života srednje klase. Procjena je da je za bračni par mjesečno dovoljno oko 2100 eura za pokrivanje svih troškova, od najma i pomoći u kući do zabave i restorana.

Meksiko ima PDV od 16 posto, iz čega je izuzeta hrana. Porez na imovinu rijetko iznosi više od 180 eura godišnje i plaća se u paušalnom iznosu na početku godine.

Medicinska skrb u Meksiku je izvrsna. Većina bolnica je moderna, dobro opremljena i savršeno čista. Mnogi liječnici obrazovali su se u SAD-u, Kanadi ili Europi. Ako odlučite privatno plaćati zdravstvenu skrb, planirajte potrošiti između 45 i 70 eura za posjet specijalistu; naknadni pregledi, ako su potrebni, obično su uključeni u taj iznos. Ako su vaše potrebe jednostavne, većina ljekarni nudi konzultacije u kojima možete posjetiti liječnika za manje od pet eura.

Panama

Panama ima svojih problema. Neučinkovitu vladu, pravosuđe i loš sustav prikupljanja smeća. S druge strane je vrlo moderna kad je riječ o brzom internetu i raširenim online uslugama.

Veliki plus su joj ugodna tropska klima i pješčane plaže. Nudi kvalitetnu i pristupačnu zdravstvenu skrb, nema poreza na dohodak iz inozemstva, a porezi na nekretnine su niski. Bračni par može ondje dobro živjeti za 2300 eura mjesečno ili manje, uključujući stanarinu. Mali gradovi u ruralnim područjima daleko su jeftiniji nego ako odaberete živjeti u glavnom gradu Panama Cityju.

Španjolska

Španjolska je već dugo na glasu kao jedno od najboljih odredišta za umirovljenike, nudeći jedinstvenu mješavinu bogatih kulturnih iskustava, povoljne klime i visoke kvalitete života.

Ugodan životni stil može se održati s mjesečnim proračunom u rasponu od 1800 do 3000 eura. U velikim središtima poput Madrida ili Barcelone troškovi života mogu eskalirati, osobito u pogledu smještaja. Iznajmljivanje jednosobnog stana u ovim metropolama može koštati gotovo polovicu mjesečne mirovine. Suprotno tome, odabir regija kao što su Valencija i Andaluzija bit će jeftiniji.

Osim toga, Španjolska se može pohvaliti snažnim zdravstvenim sustavom te se on stalno svrstava među najbolje na svijetu. Umirovljeniku koji se doselio u Španjolsku početni pristup zdravstvenoj skrbi vjerojatno će biti putem privatnog zdravstvenog sustava, čiji osnovni mjesečni troškovi iznose oko 100 eura.

Nakon pet godina boravka u zemlji useljenici automatski stječu status stalnog boravka i pristupaju javnom zdravstvenom sustavu.

Na popisu su još Ekvador, Grčka, Malezija, Francuska i Kolumbija.

Izvor: tportal

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.