Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje: Stavovi domaćih radnika prema stranim radnicima u Hrvatskoj

Hrvatsko tržište rada svakim danom postaje sve šarolikije. Pored domaćih radnika, kao i stranih radnika iz susjednih zemalja, posljednjih godina svjedočimo sve intenzivnijem uvozu radne snage iz dalekih krajeva. U suradnji s Odsjekom za psihologiju FFZG-a odlučili smo provesti istraživanje o stavovima domaćih radnika prema stranim radnicima u Hrvatskoj.

Istraživanje:  Stavovi domaćih radnika prema stranim radnicima u Hrvatskoj

Uz pretpostavku da će BDP zemlje u idućih sedam godina prosječno godišnje rasti 2,5 posto, Hrvatska bi do 2030. godine mogla imati 400-500 tisuća stranih radnika, koji će činiti četvrtinu radne snage u zemlji, procjenjuje Hrvatska udruga poslodavaca.

Svakim danom svjedočimo sve većem broju radnika iz zemalja Trećeg svijeta (npr. Filipini, Nepal, Indija, Bangladeš), a gledajući brojke mogli bi reći da je otprilike svaki deseti radnik u Hrvatskoj stranac. 

S obzirom na to da se dolazak stranih radnika nameće kao jedna od glavnih tema za budućnost tržišta rada u Hrvatskoj, MojPosao u suradnji s profesorima i studentima s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (glavna istraživačica: izv. prof. dr. Maja Parmač Kovačić), provodi istraživanje s ciljem utvrđivanja stavova domaćih radnika prema stranim radnicima u Hrvatskoj.

U ovom potpuno anonimnom istraživanju mogu sudjelovati svi državljani Republike Hrvatske koji su u radnom odnosu, a kroz istraživanje pitat ćemo vas kakva su vaša iskustva sa stranim radnicima, jeste li ikada surađivali s njima te kako po vašem mišljenju njihov dolazak utječe na standard života i rada domicilnog stanovništva.

Rezultati istraživanja bit će prezentirani na nadolazećem, 12. izdanju HR Days konferencije u Rovinju, u okviru panel rasprave o inkluziji i integraciji stranih radnika. 

Recite nam svoje mišljenje u novom istraživanju koje možete ispuniti putem poveznice!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.