Share
Tweet
Share
Send to friend

Najomraženiji i najduži dan u tjednu ipak nije ponedjeljak

Visoka razina produktivnosti i uspješnosti dokazano se može izdržati puna dva dana. Zato bi princip 2:1:2:2 doista i bio najbolji i više bismo se veselili radnom tjednu

Najomraženiji i najduži dan u tjednu ipak nije ponedjeljak

Jeste li ikad razmišljali o tome koji dan u tjednu vam se čini najdužim? Koji je onaj koji se najsporije vuče i nikad mu nema kraja? Ako dobro razmislite o tom osjećaju, vaš će odgovor vrlo vjerojatno biti srijeda. Ponedjeljkom smo svježi i odmorni, vikend nam je još uvijek u mislima i to nas lijepo sjećanje drži na životu tijekom cijelog prvog radnog dana. Još uvijek smo puni elana i entuzijazma, točno znamo što sve želimo postići tijekom tjedna, planer je pun, a glava spremna za produktivnost.

Ta produktivnost najviše maha uzima utorkom i nakon što u drugi dan radnog tjedna uđemo sa sto posto snage i odradimo veliku količinu posla, srijedom osjećamo veliki pad energije i teško nam je pronaći motivaciju za preživljavanje ostatka tjedna do vikenda. Zašto je to tako? Srijeda je jednostavno dan koji nije ni na nebu ni na zemlji.

Zbog toga se osjećamo depresivno, a minute i sati traju beskonačno dugo. Kada nemamo neko sretno prošlo sjećanje ili lijep plan koji možemo vizualizirati, vrijeme će prividno teći puno sporije.

Radni tjedan je lakši kada ga se presiječe

Ovaj bi se fenomen mogao usporediti i s prvim danom škole nakon praznika. Nije taj prvi dan onaj koji izaziva stres i razočaranje. Prvi je zapravo najbolji jer vidite prijatelje, prepričavaju se dogodovštine, puni ste novih planova. Često nije ni drugi jer tad još traje uhodavanje i profesori gledaju kroz prste jer „tek je drugi dan“. Zato treći dan stvari postanu ozbiljne, gomilaju se zadaci i zadaće i samo se čeka svjetlo na kraju tunela u obliku vikenda, a teško ga je vidjeti kad se tu spriječio još i četvrtak. Zbog toga ne čudi da većina ljudi koji imaju mogućnost rada od kuće više voli doma ostati srijedom, a ne, što bi se moglo činiti logičnijim, petkom, piše zadovoljna.hr.

Najbolje je kada mogu presjeći radni tjedan. Petkom mi uopće nije teško doći na posao jer znam da sutra kreće vikend. Srijeda je ta koja mi „smeta“ i baš osjetim razliku kad radni tjedan presiječem radom od kuće u sredini tjedna, takva srijeda mi puno brže prođe nego ona na poslu, otkrila nam je mlada ekonomistica Andrea. Slično je i s onima koji ne mogu raditi od kuće, ali u tjednu imaju pravo na slobodan dan, najčešće će se odlučiti upravo za srijedu ako imaju mogućnost odabira. Visoka razina produktivnosti i uspješnosti dokazano se može izdržati puna dva dana. Zato bi princip 2:1:2:2 doista i bio najbolji i više bismo se veselili radnom tjednu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.