Share
Tweet
Share
Send to friend

Starije generacije češće koriste umjetnu inteligenciju za posao

Na pitanje tko najviše koristi umjetnu inteligenciju na poslu, 74 posto milenijalaca i 70 posto ispitanika generacije X reklo je da su koristili alate poput OpenAI-ovog ChatGPT-a na poslu

Starije generacije češće koriste umjetnu inteligenciju za posao

Mnogi bi pomislili da će mlađa generacija kao Z biti sklonija korištenju umjetne inteligencije u poslu od onih starijih, ali Ernst & Young je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih odraslih Amerikanaca potvrdio drugačije.

Iznenađujuće, stariji djeluju otvorenije za korištenje umjetne inteligencije od mlađih kolega. Na pitanje tko najviše koristi umjetnu inteligenciju na poslu, 74 posto milenijalaca i 70 posto ispitanika generacije X reklo je da su koristili alate poput OpenAI-ovog ChatGPT-a na poslu. Ali ispitanici generacije Z bili su druga priča. Samo 63 posto njih reklo je da su koristili AI na poslu.

Jedan od razloga zbog kojeg se čini da Gen Z manje vjeruje AI-u od starijih radnika, sugerirali su istraživači, je da mlađi Amerikanci možda manje vjeruju da AI može dodati stvarnu vrijednost. Još jedno objašnjenje moglo bi biti varirajuća razina udobnosti s uvođenjem novih tehnologija.

Gen X može osjećati veći pritisak naučiti koristiti AI na poslu kako bi se držali koraka s brzim promjenama i riješili bilo kakve tehničke izazove. U međuvremenu, Gen Z, koja je odrasla uz AI alate poput GPS-a kao diijelom svakodnevnog života i ima visoka očekivanja od tehnologije - može se brže prilagođavati.

Jedna stvar koja još nije jasna jest je li AI učinio zaposlenike uspješnijima na radnom mjestu. Dok neka istraživanja pokazuju da je generativni AI uštedio sate rada, drugi sugeriraju da korištenje ChatGPT-a može učiniti da radnici lošije obavljaju svoje poslove, piše ICT Business.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.