Share
Tweet
Share
Send to friend

Privođenje radnog dana kraju… Kako provesti zadnjih deset minuta na poslu?

Mnogi jedva čekaju da sat otkuca kraj radnog vremena, ali ponekad upravo završni trenuci u uredu/radnom mjestu predstavljaju savršeno vrijeme za razbistriti misli i napraviti plan za dalje.

Privođenje radnog dana kraju… Kako provesti zadnjih deset minuta na poslu?

Posljednjih 10 minuta radnog dana često nam se čine potpuno nepotrebnima i bilo bi nam najdraže da samo dvaput trepnemo, vrijeme prođe i možemo krenuti kući.

Koliko god se te minute činile kao najzamorniji dio dana u kojemu smo bez inspiracije i volje, zapravo to vrijeme vrlo lako može postati jedan od njegovih najvažnijih i najkonkretnijih dijelova.

U tom kratkom periodu možemo razbistriti misli, planirati svoje sutrašnje zadatke i ciljeve, organizirati radni stol, porazgovarati s kolegama i tako si podići raspoloženje i odagnati umor.

Dakako, jednako kao što nije korisno u tim trenucima samo sjediti i ne raditi ništa, loš je scenarij i ako u žurbi pokušavamo završiti tristo stvari odjednom, a znamo da nećemo stići, piše zadovoljna.hr.

Te posljednje minute nisu tu da bi se napravilo sve ono što smo odgađali tijekom prethodna dva ili tri sata jer će tako samo podići razinu našeg nezadovoljstva i učiniti da se osjećamo demotivirano i neučinkovito, ali mogu se iskoristiti na itekako produktivne načine.

Isplanirajte sutrašnji dan

Iako je svaki dan poseban i drukčiji i ne možemo sto posto biti sigurni u to koji nas zadaci očekuju, možemo u glavi (ili na papiru) stvoriti neki okvirni plan. Tako ćemo moći mirniji otići s posla i kod kuće manje misliti na ono što nas čeka sutra i ne osjećati neizvjesnost novog radnog dana, mentalno ćemo biti spremniji na ono što slijedi idući dan jer će biti dovoljno rano osviješteno.

Odustanite od onoga što nećete stići završiti

Ako tijekom posljednjih 10 ili 15 minuta jurite kroz neki zadatak za koji znate da ga nećete stići dovršiti, duboko udahnite i maknite se od njega. Posložite u glavi činjenicu da niste robot, sjetite se koji su bili razlozi zbog kojih niste stigli završiti sve predviđeno, ne zamjerajte si i ostavite to za sutra.

Pozdravite se s kolegama

Tijekom radnog vremena često ne možemo uloviti trenutke za razgovor s kolegama i razmjenu novosti. Za to nam najčešće služi prvih 10 do 15 minuta, ali na jednak način možete iskoristiti i zadnjih 10.

Pitajte kolege kako su, kako se osjećaju nakon radnog dana, čemu se vesele kada dođu kući, razmijenite iskustva radnog dana na zalasku, nasmijte se zajedno i pozdravite na lijep način.

Pospremite radni stol

Ako radite na radnom mjestu na kojemu imate svoj radni stol ili bilo koji drugi vlastiti prostor, zadnje trenutke iskoristite za pospremanje. Operite svoju šalicu, bacite sve smeće, obrišite radnu površinu vlažnim maramicama, odložite uredno sve sa strane. Tako ćete idući dan znati da dolazite na pospremljeno i čisto radno mjesto i osjećat ćete se bistrije, spremnije i motiviranije.

Razbistrite misli

Posljednje minute možete iskoristiti i za sažimanje dojmova i kratko zapisivanje ključnih pozitivnih, ali i manje pozitivnih iskustava proteklog radnog dana. U kratkim crtama možete izbaciti na papir ono što vas je najviše usrećilo i motiviralo, ali i ono što je možda izazvalo frustraciju i stres. Sve to može poslužiti kao upute za dalje i upoznavanje sebe i načina na koji funkcionirate.

Izvor: zadovoljna.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.