Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Stariji zaposlenici usredotočeniji na posao

Različite generacije neizbježno žele i različite stvari od svoj radnog okruženja, no sudeći prema novom istraživanju konzultantske tvrtke Hewitt, mlađi kanadski radnici se osjećaju udaljenijima od posla od njihovih starijih kolega.

Istraživanje o 50 najboljih poslodavaca u Kanadi otkrilo je širok spektar toga što različite generacije očekuju na radnom mjestu.

U prosjeku, u najboljim tvrtkama više od tri četvrtine zaposlenika je tvrdilo da su angažirani, naspram samo polovice u drugim tvrtkama. Zanimljivo je da su stariji zaposlenici usredotočeniji na posao od svojih mlađih kolega, što je suprotno uvriježenom mišljenju da stariji samo sjede i čekaju mirovinu.

Prosjek angažiranosti za one u najstarijoj dobnoj skupini (61 godina i stariji) u svim ispitanim tvrtkama bio je 74%, a rezultati opadaju sa smanjenjem broja godina.

Najmanje uključena grupa, sa 61% je takozvana generacija X, odnosno osobe od 26 do 40 godina, a najmlađa skupina (25 godina i mlađi) bila je za dva posto angažiranija.

Neil Crafwford iz Hewitta pojašnjava kako su programi za upravljanje ljudskim resursima bili napravljeni za generaciju baby boomera i za ispunjenje njihovih potreba, stoga Crawforda ni ne čudi što se mlađi zaposlenici osjećaju nepovezanima s poslodavcem.

"Za postizanje veće angažiranosti, organizacije moraju slušati grupe zaposlenika koje se razlikuju po godinama i ostalim čimbenicima, a tako će saznati što će učiniti njihov posao značajnim", pojasnio je Crawford.

U istraživanju se naglašava kako će nedostatak radne snage značiti i više različitosti na radnom mjestu jer organizacije regrutiraju osobe s različitim sposobnostima te iskustvom.

Tvrtke će također trebati omogućiti mogućnosti za usavršavanje i razvoj, usklađivanje posla i privatnog života te slobodu u donošenju odluka kako će se posao obaviti, sve kako bi privukli mlađe zaposlenike.

S druge strane, da bi privukle starije zaposlenika, tvrtke trebaju ponuditi zanimljiv posao, nadzor koji pruža potporu te mogućnosti upotrebljavanje postojećih vještina.

(T.N.)
Izvor:
management-issues.com

HR za profesionalce

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more