Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Privatni istražitelji smiju raditi i za vlast

MUP pripremio prijedlog zakona o privatnoj detektivskoj djelatnosti

Privatnu detektivsku djelatnost moći će obavljati obrtnici i sve pravne osobe, predlaže se to Zakonom o privatnim detektivima koji je u izradi.

Naime, sadašnjim propisima osim obrtnika, djelatnost privatnih istražitelja mogu obavljati društva osoba, odnosno komanditna društva i javna trgovačka društva.

Usklađivanje s EU
Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je novi prijedlog zakona o detektivskoj djelatnosti kojim se to područje usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Sada je to područje regulirano propisom koji prvenstveno govori o zaštitarskoj djelatnosti i u kojem su propisani samo osnovni uvjeti za obavljanje detektivske djelatnosti.

Zakonskim prijedlogom u izradi djelatnost se regulira cjelovitije, a svi oni koji su dozvolu za rad dobili u skladu s postojećom regulativom, nakon stupanja na snagu novog zakona neće morati tražiti nove dozvole za rad. Detektivsku djelatnost obavljaju privatni detektivi, zaposlenici pravnih osoba ili obrtnika koji moraju imati dopuštenje nadležne policijske uprave.

Trgovačkom društvu, djelatnost se može odobriti ako je u sudski registar upisana s registriranom istražnom i zaštitnom djelatnošću, ima imenovanu odgovornu osobu s dopuštenjem obavljanja poslova privatnog detektiva.

Dozvola stranim privatnim istražiteljima
Osim toga, pravna osoba mora imati sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme barem s jednim privatnim detektivom. Privatni detektivi, među ostalim poslovima moći će prikupljati dokaze, podatke i obavijesti za tijela javne vlasti.

No, ne smiju obavljati poslove koji su u nadležnosti policije ili pravosudnih tijela, osim promatranja, pratnje i snimanja na javnom mjestu u sklopu zakonom dozvoljenih poslova privatnih detektiva. S ulaskom hrvatske u EU, kod nas će moći raditi i privatni detektivi iz ostalih zemalja Unije. (A.T.)

Izvor:
Novi list

Aktualno

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more