Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvati regionalni pesimisti, Srbi očekuju povišicu unatoč krizi

Regionalno istraživanje o stanju na tržištu rada pokazalo je da Hrvati i dalje 'dežuraju' u pesimizmu dok svaki treći Srbin očekuje povišicu. No, hrvatski ispitanici koji se školuju najviše vjeruju da će im u pronalasku posla pomoći iskustvo i znanje.

Hrvati regionalni pesimisti, Srbi očekuju povišicu unatoč krizi

Bojimo li se otkaza, kako tražimo posao i koliko nam je važna karijera pokazalo je najnovije istraživanje o stanju na tržištu rada u regiji  tijekom 2. Virtualni dan karijera i znanja.  MojPosao je proveo istraživanje na 1.300 ispitanika u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini (Posao.ba) i Srbiji (Infostud.com).

Kriza je najviše utjecala na smanjenje plaća

Svega 10% zaposlenih ispitanika iz Hrvatske tvrdi kako gospodarska kriza nije utjecala na poslovanje tvrtke. U Srbiji je taj postotak (12%), dok u Bosni i Hercegovini krizu nije osjetilo samo 8% ispitanika.

Kriza se prvenstveno odrazila na smanjenje plaća kažu ispitanici iz Hrvatske (38%). Dodatnih 37% ispitanika izjavilo je kako je bilo i otpuštanja radnika, dok ih je 34% potvrdilo da je bilo zaustavljeno novo zapošljavanje.  3% ispitanika radilo je u tvrtki koja je zatvorena uslijed gospodarske krize.

Do najvećeg otpuštanja radnika došlo je u Srbiji: gotovo polovica ispitanika (43%) izjavila kako je ovo bi najčešći način borbe s krizom. Za razliku od njih, najmanje otpuštanja bilo je u Bosni i Hercegovini (29%).

Unatoč najtežoj krizi, svaki treći Srbin očekuje povišicu

Ispitanici iz Hrvatske su još uvijek najviše zabrinuti za svoje radno mjesto (48%). Nešto su sigurniji  ispitanici iz Bosne i Hercegovine (44%) i Srbije (44%).

Tako ispitanici iz Hrvatske u najmanjoj mjeri očekuju povišicu (17%) i napredovanje (28%). Najoptimističniji su ispitanici iz Srbije koji najviše očekuju povišicu (30%), ali i napredovanje (38%).

Kada je riječ o promjeni posla, najviše su joj skloni ispitanici iz Srbije, njih čak 69%, a Bosna i Hercegovina je u 'zlatnoj sredini' s 56% ispitanika. Polovica ispitanika u Hrvatskoj  trenutno nije spremno promijeniti posao (49%).

Kada bi mogli raditi za svog idealnog poslodavca,  gotovo trećina ispitanika iz sve tri zemlje odabrala bi privatnog stranog vlasnika dok je država poslodavac najmanje poželjna u Hrvatskoj (18%).

Većina nezaposlenih u regiji radila bi bilo kakav posao

Uzroci nezaposlenosti u sve tri zemlje unatrag godinu dana su ostali isti. U Hrvatskoj je 38% ispitanika nezaposleno je jer nisu pronašli posao nakon završetka školovanja, četvrtina (24%) je ostala bez posla uslijed krize, dok petini ispitanika (24%) nije produžen ugovor na određeno. 

U susjednim zemljama razlozi nezaposlenosti su isti, ali je veći udio ispitanika koji nakon završenog školovanja nisu mogli pronaći posao (49% u Bosni i Hercegovini te 42% u Srbiji).

U Hrvatskoj je najviše ispitanika (25%) nezaposleno od šest mjeseci do godinu dana. Ista situacija je u Srbiji, dok je u Bosni i Hercegovini najviše ispitanika nezaposleno do tri mjeseca, njih 24%.

Prema odgovorima 64% ispitanika, Hrvati bi ponajviše radili bilo kakav posao, 62% ispitanika iz Srbije istog je mišljenja, dok je u  Bosni i Hercegovini riječ o 59% ispitanika.

Većina ispitanika u regiji o slobodnim radnim mjestima informira se na specijaliziranim internetskim stranicama.

Trećina Hrvata vjeruje da će pronaći posao do kraja godine, isto vrijedi za 44% Srba

Ispitanici iz sve tri zemlje slažu se da je mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja najvažniji element pri odabiru radnog mjesta. U sve tri države drugi najvažniji faktor u odabiru posla je sigurnost radnog mjesta, a za prosječno trećinu nezaposlenih ispitanika novac nije najvažniji element. 

Stavovi ispitanika o tome što je važno za pronalazak posla ne razlikuju se obzirom na zemlju iz koje dolaze. Veza za posao je na prvom mjestu svim ispitanicima – izjavilo je to 73% ispitanika iz Srbije, 71% iz Bosne i Hercegovine i  70% iz Hrvatske.

I ove godine  najviše ispitanika (44%) iz Srbije vjeruje u pronalazak posla do kraja godine. Hrvati su najpesimističniji s 33%.

Većina ispitanika iz sve tri zemlje spremna je volontirati ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja – 90% ispitanika iz BiH, 88% iz Hrvatske i 86% iz Srbije.

Hrvatski studenti optimistični po pitanju pronalaska posla

Među osobama koje se još uvijek školuju, u pronalazak posla u roku jednog do tri mjeseca najviše vjeruju hrvatski ispitanici, njih 34%. Po optimizmu slijede ispitanici iz Srbije (30%), pa Bosne i Hercegovine (26%).

Gotovo polovica ispitanika iz Hrvatske (47%) smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla još za vrijeme školovanja. Najviše ispitanika iz Bosne i Hercegovine (51%) i Srbije (53%) smatra da je najbolje vrijeme za traženje stalnog posla nakon završetka školovanja.

Dok ispitanici iz Hrvatske vjeruju kako je za pronalazak posla najvažnije znanje i vještine (62%), ispitanici iz Srbije vjeruju kako se posao osim s iskustvom (60%), najlakše pronalazi preko veze (58%). Ispitanici iz Bosne i Hercegovine smatraju da je iskustvo (57%) podjednako važno kao i znanje i vještine (57%).

Svim ispitanicima na budućem radnom mjestu najvažniji su međuljudski odnosi. Karijera je prioritet ispitanicima iz Bosne i Hercegovine (43%) dok tek 29% Hrvata uvrštava karijeru među bitne životne ciljeve.

Pogledajte cijeli tekst

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.