Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Traženje zaposlenja tijekom otkaznog roka

Za vrijeme trajanja otkaznoga roka, radnik ima pravo uz naknadu plaće biti odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja.

Traženje zaposlenja tijekom otkaznog roka

Pitanje:

Je li moguće kod otkaznog roka pri poslovno uvjetovanom otkazu moguće tijekom radnog vremena odlaziti na razgovore za posao, koliko često i da li postoji vremenski rok koliko se može izostati s posla (dnevno, tjedno ili mjesečno).

Odgovor:

Sukladno odredbi stavka 5., članka 114. Zakona o radu, za vrijeme trajanja otkaznoga roka, radnik ima pravo uz naknadu plaće biti odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja. Navedena odredba se primjenjuje bez obzira na vrstu redovitog otkaza ugovora o radu, te bez obzira da li je redoviti otkaz ugovora o radu uručio radnik ili poslodavac drugoj ugovornoj strani. Ako se ugovor o radu otkazao izvanrednim otkazom tada se ne primjenjuje otkazni rok te nema niti mogućnosti takvog odsustva s rada zbog traženja novog zaposlenja. Dakle, ako Vam je uručen redoviti poslovno uvjetovani otkaz, imate pravo za vrijeme trajanja otkaznog roka biti odsutni s rada barem četiri sata tjedno.

Nadalje, postoji mogućnost da je odredbama kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, ako se isti primjenjuju kod Vašeg poslodavca ili ugovora o radu kojeg ste sklopili s poslodavcem, pravo na odsustvo s rada produženo na više od četiri sata tjedno te u tom slučaju imate pravo biti duže odsutni s rada tjedno uz naknadu plaće. Pravo na odsustvo s rada nikako ne može biti kraće od četiri sata tjedno jer je takav minimum određen Zakonom o radu. Također, poslodavac je dužan za takvo odsustvo isplatiti naknadu plaće (plaća se ne može isplatiti jer radnik za to vrijeme nije radio), a što mora biti vidljivo na obračunu plaće (isplatne liste). 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.