Share
Tweet
Share
Send to friend

Traženje zaposlenja tijekom otkaznog roka

Za vrijeme trajanja otkaznoga roka, radnik ima pravo uz naknadu plaće biti odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja.

Traženje zaposlenja tijekom otkaznog roka

Pitanje:

Je li moguće kod otkaznog roka pri poslovno uvjetovanom otkazu moguće tijekom radnog vremena odlaziti na razgovore za posao, koliko često i da li postoji vremenski rok koliko se može izostati s posla (dnevno, tjedno ili mjesečno).

Odgovor:

Sukladno odredbi stavka 5., članka 114. Zakona o radu, za vrijeme trajanja otkaznoga roka, radnik ima pravo uz naknadu plaće biti odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja. Navedena odredba se primjenjuje bez obzira na vrstu redovitog otkaza ugovora o radu, te bez obzira da li je redoviti otkaz ugovora o radu uručio radnik ili poslodavac drugoj ugovornoj strani. Ako se ugovor o radu otkazao izvanrednim otkazom tada se ne primjenjuje otkazni rok te nema niti mogućnosti takvog odsustva s rada zbog traženja novog zaposlenja. Dakle, ako Vam je uručen redoviti poslovno uvjetovani otkaz, imate pravo za vrijeme trajanja otkaznog roka biti odsutni s rada barem četiri sata tjedno.

Nadalje, postoji mogućnost da je odredbama kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, ako se isti primjenjuju kod Vašeg poslodavca ili ugovora o radu kojeg ste sklopili s poslodavcem, pravo na odsustvo s rada produženo na više od četiri sata tjedno te u tom slučaju imate pravo biti duže odsutni s rada tjedno uz naknadu plaće. Pravo na odsustvo s rada nikako ne može biti kraće od četiri sata tjedno jer je takav minimum određen Zakonom o radu. Također, poslodavac je dužan za takvo odsustvo isplatiti naknadu plaće (plaća se ne može isplatiti jer radnik za to vrijeme nije radio), a što mora biti vidljivo na obračunu plaće (isplatne liste). 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.