Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz kao tehnološki višak: Imam li pravo na otpremninu?

Sukladno članku 126. Zakona o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

Otkaz kao tehnološki višak: Imam li pravo na otpremninu?

Pitanje; 

Radio sam u tvrtki 11 godina i dobio sam otkaz kao tehnološki višak. Vlasnik tvrtke je rekao da mi ne mora isplatiti otpremninu, ali da će on to ipak učiniti. Sada je prošla skoro 1 godina i od toga ništa pa ne znam da li uopće imam pravo i kako ga ostvariti ako nije kasno.

Odgovor:

Sukladno članku 126. Zakona o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. S obzirom da se dobili redoviti poslovno uvjetovani otkaz (kao "višak"), imate pravo na isplatu otpremnine. Iznos otpremnine se određuje kao najmanje jedna trećina prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca, ali ne više d šest prosječnih plaća.

U Vašem slučaju dakle ostvarili ste pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 3 plus 2/3 prosječne plaće. Praksa je da se otpremnina isplaćuje zajedno s posljednjom plaćom. Obračun otpremnine mora biti iskazan na isplatnoj listi (obračun plaće i drugih naknada). Međutim, ako niste dobili takav obračun i dalje možete potraživati isplatu otpremnine. 

Nadalje, sukladno članku 139. Zakona o radu, potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju za 5 godina od kada je potraživanje nastalo. Stoga još uvijek možete uspješno ostvariti svoje potraživanje otpremnine sudskim putem. Svakako preporučujem da se prethodno posavjetujete s odvjetnikom ili predstavnikom sindikata, ako kod Vašeg poslodavca djeluje sindikat.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.