Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvati su okruženi raznolikošću na poslu

Hrvati i Finci najviše su okruženi različitošću u svojim radnim okolinama. Hrvati najčešće surađuju sa starijim osobama i majkama male djece, a najrjeđe rade s osobama s invaliditetom i članovima LGBT zajednice.

Hrvati su okruženi raznolikošću na poslu

Četiri od deset zaposlenika u Europi ne susreće se s raznolikošću u svojoj radnoj okolini, otkrilo je međunarodno istraživanje o raznolikosti koje je proveo Paylab, a u kojem je sudjelovao servis MojaPlaća.

Cilj istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri zaposleni u radnim timovima dolaze u kontakt sa strancima, pripadnicima manjinskih i etničkih skupina, osobama s tjelesnim invaliditetom, majkama male djece, djelatnicima starijim od 55 godina i osobama s različitim seksualnim orijentacijama/identitetima. Naime, pripadnost nekoj od navedenih kategorija često je prepreka zapošljavanju.

Istraživanje je provedeno u 9 europskih zemalja: u Finskoj, u zemljama srednje Europe (Češka, Mađarska i Slovačka), na Balkanu (Bugarska, Hrvatska i Slovenija) i u Baltičkim zemljama (Latvija i Litva), sudjelovalo je ukupno 24 900 ispitanika.

Raznolikost na poslu najprisutnija u Hrvatskoj i Finskoj
Istraživanje je otkrilo da se sa različitošću na poslu najrjeđe susreću radnici u Mađarskoj (49% ispitanika nikad na poslu nije surađivalo s pripadnikom navedenih kategorija) i Sloveniji (44%). Slijede Slovačka (43%), Češka (42%), Latvija (39%), Litva (38%) i Bugarska (37%). S druge strane spektra nalaze se Finska (35%) i Hrvatska (29%).

Najčešće surađujemo sa starijim osobama i majkama male djece
Istraživanje pokazuje da Hrvati različitost najčešće doživljavaju radeći s kolegama starijim od 55 godina i majkama djece mlađe od 10 godina koje se vraćaju na posao nakon što su svoju karijeru stavile na čekanje. Više od polovice hrvatskih ispitanika (51%) u nekoj fazi svoje karijere radilo je s osobom starijom od 55 godina, a slične brojke (49%) vrijede kada je riječ o suradnji s majkama male djece. Sa strancima je radilo 25% ispitanih, a s članovima manjinskih i etničkih skupina 24%.
Statistički, najrjeđe na poslu susrećemo pripadnike LGBT zajednice (15%) i osobe s invaliditetom (17%).

Većina prihvaća različitost, najviše ih ''smetaju'' LGBT osobe
Na pitanje smeta li ih prisustvo pripadnika istraživanih skupina u njihovoj radnoj okolini, većina ispitanika odgovorila je negativno. Najveću razinu netolerantnosti pokazali su prema članovima LGBT zajednice – 2% ispitanih tvrdi da ih poslovna interakcija s pripadnicima te grupe jako uznemirava, dok bi 2% ljudi ponešto uznemirio kontakt s LGBT osobama. Također, Paylabovo istraživanje je otkrilo da su Hrvati vodeći po pitanju otvorenosti za rad s kolegama koji imaju određeni oblik invaliditeta (29% ispitanih odgovara da bi rado radili s takvim osobama).
Usporedbe radi, najotvoreniji za rad s LGBT osobama su Finci – 28% ispitanika je izjavilo da bi im bilo drago da ured dijele s pripadnicima te grupe (Hrvati su taj odgovor dali u 18% slučajeva). Finska je vodeća i u kategoriji prihvaćanja stranaca (31% anketiranih rado surađuje sa radnicima iz drugih zemalja), Hrvatska je na drugom mjestu s 29%.

Zaključak 

Stupanj raznolikosti na radnom mjestu varira od zemlje do zemlje, s najnižom razinom u Mađarskoj, gdje je do 49% zaposlenika izjavilo da nema kontakta s grupama koje su praćene tijekom istraživanja. S druge strane, najviša razina iskustva zaposlenika s raznolikošću zabilježena je u Hrvatskoj i Finskoj. Te zemlje se ističu u zapošljavanju majki i starijih osoba. Hrvatska također vodi u interakciji s osobama s invaliditetom, dok je Finska vodeća po pitanju prihvaćanja LGBT zajednice i stranaca. Razina tolerancije prema pripadnicima istraživanih grupa je na korektnoj razini - većina ispitanika prihvaća različitost. Međutim, ne prihvaćaju svi ispitanici sve osobe u jednakoj mjeri.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.