Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prekovremeni sati - nužnost ili izmišljotina?

Sudjelujte u MojPosao istraživanju o prekovremenom radu.

Prekovremeni sati - nužnost ili izmišljotina?

Prema zakonu o radu, puno radno vrijeme radnika u Hrvatskoj ne smije biti duže od četrdeset sati tjedno, a u slučaju više sile i izvanrednih okolnosti poslodavac od zaposlenika može zatražiti odrađivanje prekovremenih sati pa samim time i naš radni tjedan može trajati nešto duže – do maksimalnih 50 sati.

Također, zakonom je zabranjen prekovremeni rad maloljetnika, dok određene skupine zaposlenika poput trudnica i roditelja s malenom djecom mogu raditi prekovremeno samo ako poslodavcu dostave pisanu izjavu o pristanku na takav rad.

To je ono što o prekovremenom radu kaže zakon, no praksa je nerijetko ponešto drugačija i dio zaposlenika radi i više od propisanih normi.

Kako bismo doznali u kojoj mjeri i koliko često radnici u Hrvatskoj rade prekovremeno, koji su razlozi njihova duljeg ostanka na poslu i jesu li ti dodatni radni sati adekvatno plaćeni, MojPosao provodi Istraživanje o prekovremenom radu.

Podijelite s nama vaša iskustva i otkrijte nam radite li i vi prekovremeno i što mislite o takvom obliku rada.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.