Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Donosimo iskušani recept za odličan EVP!

Tvrtke koje se pridržavaju svojih vrijednosti za zaposlenike mogu smanjiti fluktuaciju radne snage za otprilike 70%.

Donosimo iskušani recept za odličan EVP!
Employee Value Proposition (EVP) predstavlja vrijednost koju organizacija nudi svojim zaposlenicima u zamjenu za njihov rad i doprinos. To može uključivati materijalne i nematerijalne beneficije kao što su konkurentna plaća, fleksibilno radno vrijeme, mogućnosti razvoja karijere, radna kultura, radno okruženje i slično.
 
Prema Gartneru tvrtke koje se pridržavaju svojih vrijednosti za zaposlenike mogu smanjiti fluktuaciju radne snage za otprilike 70%. S druge strane, 65% kandidata navodi da su odustali od procesa zapošljavanja zbog neprivlačnog EVP-a. 
 
Nema univerzalne formule za Employee Value Proposition (EVP) jer on ovisi o specifičnostima organizacije, njezinoj kulturi, strategiji i ciljevima te potrebama zaposlenika.
 
Ipak, neke komponente koje bi se trebale uključiti u EVP su:
 
  • Materijalne beneficije poput konkurentne plaće i beneficija, zdravstvenog osiguranja, mirovinskog plana, fleksibilnog radnog vremena, naknade za putovanja, bonuse i sl.
  • Nematerijalne beneficije poput mogućnosti razvoja karijere, mentorstva i obuke, prilika za sudjelovanje u projektima, rad s naprednom tehnologijom, fleksibilnosti u radnom vremenu i lokaciji, rad od kuće, te različiti oblici nagrađivanja i priznanja za dobar rad.
  • Kultura organizacije koja se može odraziti na način komunikacije, atmosferu, timski rad, transparentnost i otvorenost prema zaposlenicima, te podršku za inovativnost, kreativnost i rješavanje problema.
  • Misija, vizija i vrijednosti organizacije koje se mogu fokusirati na važnost društvene odgovornosti, održivosti, diverziteta i inkluzije, te razvoja zajednice.
Sukladno navedenome izdvajamo tri inspirativna primjera brandova koji su uspješno implementirali svoj EVP:
 
Starbucks obećava kandidatima mogućnost da se pridruže tvrtki i postanu "partneri u zajedničkom uspjehu". Njihov EVP uključuje obuku i razvojne mogućnosti za partnere, pružajući im "bezbroj mogućnosti da utječu i prosperiraju".
 
Tvrtka nudi zdravstveno osiguranje, poput medicinskog i stomatološkog osiguranja, plaćenog slobodnog vremena za partnere u prodaji i onih izvan prodaje, rodiljnog i roditeljskog dopusta, naknadu za proširenje obitelji u iznosu od 10.000 dolara za svako usvajanje ili surogat majčinstvo i još mnogo toga.
 
HubSpot zna da beneficije snažno doprinose izvrsnom iskustvu zaposlenika. Ova softverska tvrtka pruža svojim zaposlenicima izvanredne nagrade kako bi unaprijedila njihovu ravnotežu između posla i privatnog života.
 
Jedno od njihovih glavnih uvjerenja je da "posao i život trebaju biti usklađeni". Tvrtka prakticira ono što propovijeda nudeći mogućnosti rada od kuće, neograničen godišnji odmor, resurse za mentalno zdravlje i terapijske sesije, povrat školarina i mnoge druge elemente koji čine rad za ovu tvrtku jedinstvenim i posebnim iskustvom.
 
Netflix je voljen od strane potrošača i zaposlenika. Njihovi videozapisi o kulturi, kao što je donji primjerak, i blog pokazuju kako je raditi na ovoj platformi za prijenos. Memo o kulturi tvrtke nudi vrlo detaljan pregled prioriteta kulture "ljudi ispred procesa". To se može sažeti u pet vrijednosti:
 
  1. Poticanje neovisnog donošenja odluka od strane zaposlenika
  2. Otvoreno, široko i namjerno dijeljenje informacija
  3. Biti izuzetno iskren jedni s drugima
  4. Zadržavanje visoko učinkovitih ljudi
  5. Izbjegavanje pravila

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.