Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako izabrati pravu karijeru

Zbog opsesije kojom mlade žele poslati na fakultete, američke srednje škole, zanemaruju obratit pozornost kako mlade podučiti da pronađu pravi posao za sebe. Tako dakle mladi trebaju učiti sami, na svojim greškama.

Tinejdžere smo indoktrinirali mišljenjem kako to mogu naučiti kasnije i kasnije misliti na to, navodi Carol Christen, koautorica knjige "Koje je boje vaš padobran? Za tinejdžere", koja služi kao vodič za pronalazak svog mjesta na tržištu rada.

Christen vjeruje kako je ljudima potrebno malo više vremena da shvate kojim se poslom ustvari žele baviti i koji im najviše odgovara. Stoga, što ranije započnu, to je bolje za njih.

U istraživanju, koje je provela nad osobama u dobi od 18 do 28 godina, pokazalo se kako je 38% ispitanika imalo dosta limitirane spoznaje o svijetu rada, nakon završetka srednje škole. Pritom se napominje kako bi zasigurno odabrali drugačiji poslovni put da su imali više saznanja o tržištu rada.

Donosimo vam nekoliko savjeta koje bi mlade osobe trebale uzeti u obzir prilikom ulaska u svijet rada:

 • Spoznajte svoje interese. Jako je važno budući posao bazirati na vlastitim interesima, jer osobe koje svoj posao obavljaju sa strašću, imaju veće mogućnosti za uspjeh.
 • Neka vam vaše vještine pokažu put. Kada svojim poslom u potpunosti počnete rješavati svoje egzistencijalno pitanje, najbolje vještine su one u čijem korištenju najviše uživate.
 • Zapitajte se s kakvim osobama želite provoditi vrijeme. Ovo vam također može pomoći pri odabiru zanimanja. U obzir uzmite slijedećih šest kategorija: realistična, istraživačka, umjetnička, društvena, poduzetna ili konvencionalna.
 • Zapitajte se gdje jednog dana želite živjeti i raditi.
 • Imate li mogućnosti, sastanite se i razgovarajte s osobama koje se bave poslovima koji vas zanimaju. Njihovo iskustvo bit će vam od većeg značaja nego iskustva starijih.

  (V.K.)

 • Izvor:
  nydailynews

  Razvoj karijere

  Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje