Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Što izbjegavati prilikom pisanja životopisa?

Mnogi posloprimci nemaju radno iskustvo pa se boje da će im životopis izgledati "siromašno". Stoga često pretjeruju u preopširnom izlaganju nebitnih informacija.

Važno je da životopis bude pregledan te da osnovni sadržaj sadržava sve bitne informacije o vama, vašem obrazovanju i radom iskustvu. Također, česta greška mladih osoba je dizajnerski dotjeravati životopis kako bi bio drugačiji od drugih. Važno imati na umu da životopis mora biti napisan pregledno. Donosimo vam nekoliko savjeta što morate izbjegavati prilikom pisanja životopisa.

Nikada ne upotrebljavajte "ukrasni font"

Držite se standarnih oblika fonta poput Times New Roman ili Ariala.

Uljepšana slova jesu efektna kada pišete prijatelju, no nikako ne izgledaju profesionalno. Također, razna istraživanja su pokazala da su standarni fontovi ugodniji za oči. Važno je napomenuti da koristite samo crna slova i ne više od dva jednostavna fonta.

Pazite što podcrtavate, podebljavate ili stavljate u italic

Posebne efekte treba upotrebljavati uravnoteženo. Neke osobe u želji da svoj životopis učine preglednijim, naglašavaju gotovo sve riječi što je pogrešno. Životopis mora biti čitak, a važni dijelovi istaknuti tako da ih čitač uoči već u prvim sekundama čitanja. Savjetujemo vam da odlomke koje želite izdvojiti podebljajte (BOLD) tako da se istaknu. Također, istaknite institucije u kojima ste se školovali, radna mjesta, te vještine i znanja. Korištenje nakošenih slova (ITALIC) vam može poslužiti pri opisima, primjerice radnih mjesta.

Ne pišite privatne pojedinosti

Životopis mora izgledati profesionalno. Mora sadržavati informacije o edukaciji i radnom iskustvu. Imajte na umu da životopis nije autobiografija. Također, životopis se ne piše u obliku eseja, kao priče o vama i vašem školovanju. Savjetujemo vam da koristite tablični prikaz u kojima su informacije podijeljene kao i jednostavne rečenice kako bi osoba koja čita životopis mogla jasno uočiti informacije o vama koje ju zanimaju.

Životopis mora izgledati profesionalno

Pisanju životopisa valja pristupiti ozbiljno. Životopis mora biti uredno i pregledno napisan na računalu. Podatke o edukaciji i radnom iskustvo treba obrnuto kronološki navesti, a dužina neka ne bude više od dvije strane. Ako životopis šaljete poštom, isprintajte ga na kvalitetnom papiru i spremite u dovoljno veliku kuvertu, bez presavijanja.

(A.T.)
Izvor:
MSN

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje