Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Što posloprimci očekuju od budućeg poslodavca

Nedavno istraživanje website-a Salary.com pokazalo je kako 60% zaposlenih Amerikanaca planira promijeniti posao u slijedećih šest mjeseci, a uglavnom zbog nezadovoljstva trenutnim poslom.

Kako je fluktuacija radne snage sve izraženija, posao za cijeli život već odavna ne postoji, a poslodavci su svjesni kako su im kvalitetni zaposlenici osnovni uvjet za konkurentnost, mnogi od njih budućim zaposlenicima nastoje ponuditi što kvalitetnije uvjete za rad.

Istraživanjem koje je proveo website careerbuilder.com, otkriveno je pet najvažnijih elemenata koje posloprimci uzimaju na razmatranje pri traženju "posla iz snova".

1. Radna kultura
Današnji posloprimci traže puno više od uobičajenog radnog vremena od 9 do 17 sati. Većina njih izabire između poslodavaca koji imaju bolje razvijenu radnu kulturu, pri čemu veliku ulogu igraju i načini provođenja regrutacijskih procesa.

2. Visina primanja
Naravno, visina plaće igra važnu ulogu pri odabiru zaposlenja. Međutim kompanije koje ostvaruju visoke profite, svojim zaposlenicima često dodjeljuju i posebne bonuse koji se određuju na temelju učinka. Tako primjerice mnoge kompanije u SAD-u nastoje privući najbolje zaposlenike, unaprjeđujući svoje programe nagrađivanja. Inače, poslodavci ovime posebno ciljaju na pripadnike tzv. generacije Y, mlade 8 dobi od 20 do 26 godina, koji se vode za nagradama i priznanjem na poslu.

3. Dobre prilike za daljnji napredak
Prilike za napredak u karijeri ključne su za poticanje motivacije zaposlenika. Stoga kompanije često razvijaju programe kroz koje zaposlenici pokazuju svoje interese, što se održava na njihovo zadovoljstvo poslom, a time i na učinkovitost cijele tvrtke.

4. Fleksibilni radni aranžmani
Uspješne kompanije svojim zaposlenicima nude razne oblike fleksibilnog radnog vremena. Bilo da je riječ o radu od kuće ili fleksibilnom radnom vremenu, razna istraživanja pokazala su kako se uvođenje mobilnih tehnologija u rad pozitivno odrazilo na produktivnost zaposlenika.

5. Prilike za edukaciju
Tvrtke koje svojim zaposlenicima omogućavaju daljnje stručno usavršavanje, misle na svoju konkurentnost. Posloprimci su također svjesni potrebe za stalnom edukacijom i podizanjem svoje konkurentnosti na tržištu rada, zbog čega sve češće od poslodavca očekuju prilike za daljnje usavršavanje, bilo kroz organizirane programe unutar kompanije ili polaganje stručnih seminara.

(V.K.)
Izvor:
CCNMathews

HR za profesionalce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje