Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Europski zaposlenici boje se prijaviti prijevare i korupciju

Prijevare i korupcija nisu nepoznanica u poslovanju na globalnoj razini, a najnovije europsko istraživanje pokazuje kako su zaposlenici i dalje u strahu od prijavljivanja prekršajnih radnji.

Istraživanje konzultantske tvrtke Ernst & Young u kojem je sudjelovalo 1.300 zaposlenika multinacionalnih kompanija iz osam zemalja zapadne Europe te pet zemalja središnje i istočne Europe, pokazalo je kako gotovo svim smatraju da bi prava tzv. "zviždača" trebalo u potpunosti zaštiti.

Unatoč tome, rezultati pokazuju kako tek polovica ispitanika iz središnjih i istočnoeuropskih zemalja te tri četvrtine ispitanika iz zapadnih zemalja, vjeruje da njihove tvrtke štite "zviždače".

Međutim unatoč spoznajama kako "zviždači" najviše pridonose otkrivanju prijevara, i jedan su od najučinkovitijih alata za borbu protiv korupcije, mnogi zaposlenici boje se osvete, pa čak i otkaza.

Osim toga, 20% ispitanika je navelo kako zbog straha od posljedica ne bi prijavili moguću prijevaru čak i ako bi posumnjali da je netko od najbližih suradnika direktno uključen.

Među europskim narodima, Francuzi su najmanje spremni prijaviti sumnju ili prijevaru, s obzirom da je samo 40% njih spremno suočiti se s mogućim posljedicama.

S druge strane, gotovo 90% britanskih zaposlenika izjavilo je kako bi bez oklijevanja prijavili nezakonitu radnju.

Velika većina ispitanika (90%) misli kako bi kompanije trebale uvesti kodekse za prijavljivanje prijevara ili korupcije. U međuvremenu samo trećina zapadnoeuropskih radnika i polovica ostalih ispitanika navodi kako njihove kompanije imaju takve kodekse ili se trude poštivati neka općenita načela.

Iako općenito trećina zaposlenika zna da u njihovoj tvrtki postoji specijalizirani odjel tzv. hotline, kojem mogu prijaviti prijevaru, postotak se znatno razlikuje od države do države. I dok je tako u Velikoj Britaniji 72% ispitanika svjesno postojanja ovakvih odjela, u Slovačkoj to zna samo 27% zaposlenih.

(V.K.)
Izvor:
management-issues.com

HR za profesionalce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje