Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Radom na daljinu do veće produktivnosti

U sve više sektora svjetskog gospodarstva, klasičan uredski rad zastarijeva jer po prirodi današnjeg načina poslovanja klijentima i partnerima morate biti dostupni 24 sata dnevno.

Sociolozi predviđaju da će se uz daljniji razvoj komunikacijskih tehnologija, ponajprije Interneta, sve više mijenjati način rada u svim sektorima svjetskoga gospodarstva, a prema predviđanjima uskoro bi više od 100 milijuna ljudi u svijetu moglo raditi izvan svojih ureda.

Već sada se zbog dinamike posla nerijetko radi kod kuće, na putu ili u hotelu, zbog čega rad na daljinu vodi do brisanja granica između radnog i privatnog vremena.

Najpoznatiji modeli rada izvan ureda su rad kod kuće i teleworking, odnosno rad s bilo koje lokacije upotrebom naprednih informacijskih tehnologija poput GPRS-a, Bluetootha, VPN-a i slično.

Rezultati provedenih istraživanja daju zaključiti kako rad izvan ureda nije nastao samo zbog trenda i komfora, već i zbog povećanja produktivnosti. Naime, rad izvan ureda povećava dnevnu produktivnost osobe za barem 20%, a na razini tvrtke ubrzava poslovanje i za više od 30 posto.

Rad na daljinu ponekad podrazumijeva i rad iz nekog ureda izvan matičnog grada, odnosno zemlje. I dok je u SAD-u to normalna pojava, u Europi samo oko 2% stanovnika EU radi u državi koja nije njihova matična zemlja i taj je postotak uglavnom nepromijenjen posljednjih 30 godina.

Budući da Europska unija teži napretku, pomaganje radnicima pri preseljenju u druge države ili sektore postalo je još važnije jer im omogućava stjecanje novih vještina i iskustva što je u globalnoj ekonomiji važno i za njih i za poslodavca.

Rad na daljinu, ali i sve zastupljeniji rad od kuće, prisutan je i u Hrvatskoj, posebice među velikim multinacionalnim tvrtkama u ICT sektoru.

Prema rezultatima istraživanju britanskog Institut of Directors, zaposlenik je oko 65% produktivniji radi li od kuće, što kompanijama može uštedjeti velika sredstva. Jedan od razloga za to je u činjenici da se zaposlenici na svojim radnim mjestima ne mogu u potpunosti posvetiti projektu na kojem rade jer ih neprestano netko prekida ili im daje dodatne zadatke.

Za primjer se navodi British Telecom čijih oko 10%, od ukupno 110.000 radnika, radi od kuće čime godišnje uštede oko 70 milijuna funti.

(V.K.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

HR za profesionalce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje