Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Najbolje inovacije dolaze od zaposlenika i kupaca

Uspješne kompanije su prvo bile inovativne u odnosu prema zaposlenicima, koje su poticali da stvaraju inovacije u proizvodnji

Kada se neka kompanija odluči posvetiti inovacijama, najčešće pod tim misle na razvoj novih tehnologija, proizvoda, istraživanje i strateško planiranje. Rijetko netko od njih razmišlja o inovacijama u menadžmentu – vjerojatno najvažnijem polju inoviranja.

Dok su inovacije u tehnologiji i proizvodima jednostavni za kopiranje, zbog čega brzo prestaju biti konkurentni, inovativne pristupe u upravljanju i edukaciji zaposlenika mnogo je teže oponašati.

Strah od nepoznatog
Profesor sa London Business School (LBS), Gary Hamel smatra da su u današnjem poslovnom okruženju uspješne inovativne ideje u menadžmentu rijetke ili su jedva vidljive.

Hamel današnje razdoblje uspoređuje s onim u ranim godinama 20. stoljeća kada su inovatori, poput Fredericka Winslowa Taylora smišljali i uvodili nove metode poslovnog upravljanja. Kasnije su uvedena još neka uspješna rješenja poput Toyotinog sustava za potpuno upravljanje kvalitetom.

Danas, ističe Hamel, lideri uglavnom inovacije u poslovanju temelje na iskustvima iz prošlosti i ne žele istraživati područja o kojima ne znaju dovoljno. "Oni, trebaju postati svjesni važnosti inovacija, prije nego li bude prekasno", upozorava on.

Svaki zaposlenik je inovativan
Međutim, gdje nastaje inovacija? Hamel i njegov kolega profesor Julian Birkinshaw ističu kako se inovacijama nekada nastojalo poboljšati procese, dok se današnji menadžment treba usmjeriti na zaposlenike. To je jednako važno za tek osnovane kompanije, kao i za one koje već godinama posluju – trebaju naučiti kako iskoristiti sposobnost i maštu zaposlenika.

Američka kompanija Whirlpool koja se bavi proizvodnjom bijele tehnike i ostalih uređaja, prije nekoliko je godina odlučila inoviranje učiniti poslom svih zaposlenika. Nisu imali primjere iz prakse niti benchmark kojim bi se mogli voditi. Stoga su analizirali svaki pojedini poslovni proces i razmišljali kakve bi inovacije mogli uvesti.

Međutim, tom temom se nisu bavili samo pojedini stručnjaci već su svi zaposlenici predlagali svoje ideje i bilježili ih na oglasnoj ploči. Osim toga, uspjeh se počeo mjeriti na temelju godišnjih inovativnih rješenja i financijskih rezultata. Whirlpool se danas smatra jednom od najinovativnijih svjetskih kompanija.

Igračke po ideji kupca
Međutim, u inovativne procese se mogu uključiti i korisnici. Danski proizvođač igračaka Lego godinama je koristio kupce kao izvor inovacija, objašnjava Torben Pedersen, profesor na Copenhagen Business School. Ljubitelji popularnih kockica tako u biti i danas predlažu čime bi se ili kako oni ili njihova djeca željeli igrati, a Lego stvara. Čak dapače, neki novi proizvodi nose oznaku "kreirani po zamisli kupaca" (created by Lego fans).

No, još i veće kompanije mogu inovirati na ovaj način. IBM je 2006. pokrenuo "Innovation Jam", manifestaciju na kojoj korisnici njihovih proizvoda i zaposlenici razgovaraju o tehničkim i poslovnim predviđanjima.

Osim toga, materijali i forumi su dostupni i na Internetu tako da svoje ideje mogu predstaviti i svi oni koji nisu posjetili manifestaciju. Hamel objašnjava kako kreativnoj raspravi prisustvuje nekoliko desetaka tisuća osoba, a dosadašnji rezultati mjere se u nekoliko inovacija i milijunima dolara investicija.

Kreativni u privatnom životu
Pa ipak, mnoge kompanije ne shvaćaju kakve im se pogodnosti nude na tržištu, a Hamel ističe da tome pridonosi (ne)obrazovanost i (ne)sposobnost menadžera, jer znatan dio njih ne smatra sebe osobama koje trebaju stvarati i smišljati, već samo upravljati procesima.

Također, kompanije moraju zaposlenicima omogućiti upotrebu alata koji potiču kreativnost i poticati njihovo korištenje.

Hamel napominje da je većina ljudi izrazito kreativna. "Pogledajte kako im izgledaju stanovi, kuće, vrtovi ili koji su im hobiji." Zašto onda ne inovirati na području upravljanja ljudima i unaprijediti procese koji će sami po sebi poticati kreativnost zaposlenika za unaprjeđenje proizvoda i usluga. (V.K.)

Izvor:
Financial Times

HR za profesionalce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje