Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Zbog skupljeg goriva slijede lančana poskupljenja

Ana Knežević iz SSSH smatra da će rast cijena dizela dovesti do lančanog poskupljenja životnih troškova

Nakon ponovnog rasta cijena goriva, Nezavisni hrvatski sindikati uputili su premijeru pismu u kojem traže hitno uvođenje plivajućih trošarina na goriva, posebno dizelska.

U NHS-u smatraju da bi takva mjera usporila rast cijena onih goriva na koja bi se primjenjivala, a to bi bila zaštita i od cjenovnog udara izazvanog poskupljenjem goriva. Osim toga, dodaju da će se poskupljenje dizela odraziti i na opće poskupljenje, pa je nužno zaštititi standard građana.

Preispitati PDV
"Državi ostaje jedno intervenirati u trošarine, a predlažemo da se preispita i obračun PDV-a u gorivu", ističe predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Sever objašnjava kako se na osnovnu cijenu goriva zaračunava naknada za autoceste i ceste te trošarine koje idu direktno državi, nakon čega se zaračunava i PDV.

"Nema toga što nije poskupjelo, što zbog većih cijena goriva što zbog povećane potrošnje na svjetskoj razini.

Poskupila je hrana, prijevoz, pa i sezonska odjeća, a na jesen nas očekuje ponovno poskupljenje komunalija", ustvrdio je Sever. On je dodao kako su poskupljenja vrlo vjerojatno posljedica vanjskih utjecaja, no građani još nisu spremni za takav rast cijena.

Troškovi za hranu
Prema izračunu NHS-a čak 40 posto mjesečnih troškova otpada na prehranu, dok 20 posto odlazi na troškove stanovanja. Iako su podaci Državnog zavoda za statistiku donekle optimističniji pa kažu da građani za hranu izdvajaju oko 30 posto budžeta, prosjek u zemljama EU iznosi tek 12 do 13 posto.

"Hrana u Hrvatskoj je izuzetno skupa. Dok Slovenci na hranu udaraju tek 8,5 posto PDV-a, mi imamo puni PDV na sve prehrambene proizvode osim mlijeka i kruha", ističe Sever.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Ana Knežević kaže kako je potrebno razmotriti je li se država spremna odreći svog dijela zarade.

"Dizel je osnovno gorivo pa je logično za očekivati da će njegovo poskupljenje dovesti do lančanog poskupljenja životnih troškova, te tako prouzrokovati značajan udarac na standard građana", napominje Knežević. (V.K.)

Izvor:
Slobodna Dalmacija

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje