Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako napisati molbu za posao?

Molba vam daje mogućnost da opišete svoja dosadašnja iskustva te pojasnite poslodavcu zbog čega smatrate da ste idealni za rad u njihovoj tvrtki

Molba za zaposlenje jednako je važna kao i vaš životopis. Molba je uvod u vaš životopis i vaša ponuda tvrtki kojoj se obraćate.

Iako se u nedostatku vremena i iznimno velikom tržištu rada poslodavci često fokusiraju samo na informacije spomenute u životopisu, kvalitetno napisana molba zainteresirat će poslodavca.

Ona vam, naime, daje mogućnost da opišete svoja dosadašnja iskustva te pojasnite poslodavcu zbog čega smatrate da ste idealni za rad u njihovoj tvrtki.

Donosimo vam nekoliko savjeta što napisati u molbi za zaposlenje:

Kome se obraćate?
Nitko ne voli primiti neimenovanu poštu. Stoga, kad šaljete molbu svakako napišite kome je šaljete. Savjetujemo vam da nazovete tvrtku u kojoj želite raditi te upitate kome se obratiti.

Ne šaljite istu molbu različitim tvrtkama
Ne postoji univerzalni način pisanja molbi za zaposlenje. Stoga vam savjetujemo da se raspitate o svakoj tvrtki prije nego što napišete molbu, ali i životopis. Naime, molbu kao i životopis treba prilagoditi za svaki posao. Važno je da istražite čime se tvrtka bavi, kako bi pokazali dodatnu zainteresiranost.

Molbu prilagodite poslu
Molba mora biti pisana ciljano, a u njoj morate pokazati da razumijete kome se obraćate. U molbi ne ponavljate informacije iz životopisa, već naglašava informacije kojih u životopisu nema a koje su važne za radno mjesto za koje se natječu. Također, posloprimci moraju u molbi navesti za koje mjesto apliciraju, kako ne bi ostavili dojam neprofesionalne osobe.

Istaknite iskustvo i znanje
Molba mora jasno izražavati vaše sposobnosti, kompetitivne prednosti i potencijalan doprinos budućoj tvrtki. Nemojte dozvoliti da se HR menadžeri "muče" u čitanju vaše molbe kako bi pronašli mjesto na kojem piše za koje mjesto se natječete te imate li potrebne kvalifikacije.

Molba ima formu poslovnog pisma
Molba mora imati formu standardnog poslovnog pisma sa podacima o pošiljatelju i primatelju. Pismo započnite s "Poštovani/na", a završite sa "Srdačan pozdrav" ili "S poštovanjem".

Ukratko, u uvodnom dijelu molbe ukratko navedite zašto se javljate i objasnite zašto ste se javili baš toj tvrtki. U središnjem dijelu molbe navedite sva znanja i vještine kojima možete pridonijeti tvrtki kojoj se obraćate. U završnom dijelu navedite upute kako vas se može kontaktirati.

Primjere molbe za posao pogledajte ovdje. (A.T.)

Izvor:
careerbuilder.com

Upoznajte se pobliže s alatima u profesonalnoj selekciji i testirajte svoju osobnost kroz Upitnik osobnosti na MojPosao.

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje