Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u Njemačkoj

Hrvatskih državljani, medicinske sestre i tehničari, mogu se zaposliti u SR Njemačkoj na temelju dvaju sporazuma o zapošljavanju.

Jedna je mogućnost da se zaposle kao gostujući radnici - za osobe 18-40 godina starosti, sa i bez položenog stručnog ispita, a druga na duže ili neodređeno - isključivo za medicinske sestre/tehničare s položenim stručnim ispitom ili priznatim srednjoškolskim obrazovanjem za njegovatelja stečenim u inozemstvu (i osobe starije od 40 godina).

Zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara s položenim stručnim ispitom provodi se sukladno sporazumu koji su sklopile Savezna agencija za rad Savezne Republike Njemačke i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Zapošljavanjem medicinskih sestara i tehničara iz Republike Hrvatske zadovoljavaju se potrebe njemačkog tržišta rada te se uvažava trenutno stanje na tržištu rada. To znači da se kod svakog podnesenog zahtjeva za zapošljavanje provjerava može li se, s obzirom na trenutno stanje, izdati Suglasnost za zapošljavanje za hrvatske državljane.

Medicinske sestre i tehničari iz Hrvatske se u SRNJ zapošljavaju većinom na poslovima njege starijih osoba, ambulantnoj njezi i sl.

Za posredovanje odnosno zapošljavanje medicinskih sestara/tehničara iz Republike Hrvatske u SR Njemačkoj nadležni su: Središnji ured za posredovanje SR Njemačke u Bonnu (ZAV) i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Od kandidata se zahtijeva državljanstvo Republike Hrvatske, prebivalište u Republici Hrvatskoj, završena srednja škola za med. sestru/tehničara općeg smjera i položeni stručni ispit (ili zvanje njegovatelja stečeno redovnim srednjoškolskim obrazovnim programom u inozemstvu), te dobro poznavanje njemačkog jezika.

Diplome/uvjerenja stečena pohađanjem tečajeva za osposobljavanje za njegovatelja npr. pri učilištima ili ustanovama za obrazovanje odraslih i sl., ne priznaju se za zapošljavanje u SR Njemačkoj. Osobe srodnih zanimanja također se ne mogu kandidirati za zapošljavanje u SRNJ.

Od kandidata se traži dobro poznavanje njemačkog jezika (svakodnevna komunikacija i jezika struke). Ne uzima se u obzir činjenica da je poslodavac voljan zaposliti radnika sa znanjem jezika za koje on smatra da je dovoljno, kao ni obrazloženje da će radnik naknadno kroz praksu ovladati njemačkim jezikom u dovoljnoj mjeri.

Kandidati se prijavljuju, odnosno svoju dokumentaciju podnose Područnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gdje mogu dobiti i sve potrebne obrasce i informacije. Prijavni obrazac popunjava se na njemačkom jeziku. U prijavnom obrascu potrebno je navesti sve kontakte u Republici Hrvatskoj (adresu prebivališta, fiksni i mobilni telefon i e-mail adresu).

Izvor: HZZ

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje