Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Nezaposleni traže spas u sezonskim poslovima

Nezaposleni traže spas u sezonskim poslovima

U anketi provedenoj među 630 ispitanika, MojPosao je istražio u kojoj se mjeri građani javljaju za rad na sezonskim poslovima.

Ožujak i travanj mjeseci su u kojima počinje značajnije sezonsko zapošljavanje u ugostiteljstvu i turizmu, te poljoprivredi. Potaknuti akcijom Poslovi u turizmu, poslodavci su već sada objavili 49% više oglasa nego li u istom razdoblju 2011. Stoga je MojPosao, u anketi provedenoj među 630 ispitanika, istražio u kojoj se mjeri građani javljaju za rad na sezonskim poslovima.

Čak 54% ispitanika istaknulo je da je u potrazi za sezonskim poslom. Neki od njih su sezonski posao već pronašli, a neki još čekaju odgovor poslodavca. Uglavnom se slažu kako su sezonski poslovi u današnjoj situaciji dobra prilika za zaposlenje, pa makar i na određeno vrijeme.

Jedini izbor

"Živim u Slavoniji, pa mi jedino preostaje sezonski posao sobarice na moru. Imam 54 godine i valjda ću uspjeti. To sam do sada radila četiri sezone", komentirala je jedna ispitanica, dok je drugi ispitanik komentirao: "Turizam mi je struka, tako da uvijek volim odraditi barem sezonu u pomanjkanju nečega boljega i stalnijega, jer iskreno volim raditi u turizmu".

Dodatnih 10% ispitanika planira krenuti u potragu za sezonskim poslom. Oni smatraju da vremena još ima i žele vidjeti što će se sve nuditi.

Međutim, 20% ispitanika ne zanima sezonski rad. Oni uglavnom ističu da su takvi poslovi premalo plaćeni, te da traže stalan posao. Stalni posao pak ima 10% ispitanika, pa ih sezonski ne zanima.

Preostalih 6% ispitanika odgovorilo je "nešto drugo". Oni su uglavnom već pronašli sezonski posao ili planiraju otići u inozemstvo. "Dvoumim se. Napustiti sigurno okruženje s dobrom plaćom, ali lošom radnom atmosferom radi nečeg neizvjesnog i kratkoročnog. No, ovo drugo me nekako sve više privlači, kao i promjena mjesta boravka", komentar je jednog ispitanika.  

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje