Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

HZZ briše iz evidencije sve koji otvore ‘tvrtku za 10 kuna’

HZZ briše iz evidencije sve koji otvore ‘tvrtku za 10 kuna’

Osoba koja osniva tvrtku po modelu jednostavnog trgovačkog društva "za 10 kuna" ne može koristiti prava nezaposlene osobe.

Iako je novi poduzetnik bez prihoda, a tvrtka možda bez perspektive, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje su jasni - kada nezaposlena osoba osnuje trgovačko društvo u kojem ima više od 25% udjela, ne smatra se nezaposlenom osobom i prestaje se voditi u evidenciji nezaposlenih. U tom trenutku prestaje isplata novčane naknade, ako je osoba na nju imala pravo, poručuje HZZ.

Nezaposlenoj osobi koja ima pravo na novčanu naknadu može se, na njezin zahtjev, radi zapošljavanja u trgovačkom društvu u kojem ima najviše 25% vlasničkog udjela, isplatiti naknada u jednokratnom iznosu. Visina isplate ovisi o utvrđenom trajanju prava na naknadu. 

No, dugotrajno nezaposlene osobe koje žele otvoriti tvrtku mogu koristiti potpore za samozapošljavanje. One su namijenjene svim dugotrajno nezaposlenim osobama koje su na evidenciji duže od 6 mjeseci, bez obzira na radni staž i stupanj obrazovanja, a koje žele krenuti u poduzetništvo te pokrenuti vlastiti posao, otvoriti trgovačko društvo ili obrt. Prema sada važećim mjerama za obrtnikeje godišnji iznos potpore 18.614,40 kuna, a za trgovačka društava godišnja potpora je 24.198,72 kuna, kažu na Zavodu. 

HZZ će formirati timove za samozapošljavanje, a ostvarit će se suradnja i povezivanje svih dionika na lokalnom tržištu rada, prije svega s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom te se planira uspostaviti praćenje, savjetovanje i pružanje stručne pomoći u prvoj godini rada. 

"Ističemo da se pristupilo redefiniranju kriterija za korištenje postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja, čime se produžuje primjena Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji", zaključuju u HZZ-u. 

Više o 'tvrtkama za 10 kuna' pročitajte ovdje

Izvor: Profitiraj.hr  

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje