Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Ugašeno pet tisuća radnih mjesta u industriji

10/03/2008

Dok trgovina i turizam otvaraju nova radna mjesta, industrijski sektor ih zatvara

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zatvoreno gotovo pet tisuća radnih mjesta. Radna mjesta nestajala su uglavnom u proizvodnji, pa je tako od ukupno 4.646 zatvorenih radnih mjesta, njih 1.496 nestalo u tekstilnoj industriji.

U djelatnosti proizvodnje radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme, broj zaposlenih je od početka godine smanjen za 991, u proizvodnji namještaja zatvoreno je 161 radno mjesto, 221 u djelatnosti rudarstva, odnosno vađenju sirove nafte i zemnog plina te uslužnim djelatnostima u vezi s vađenjem nafte i plina.

I metalska je industrija ostala bez 332 radna mjesta, a u proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira zatvoreno je 267 radnih mjesta.

Razvoj drugih sektora
Ukupno, riječ je o 5.050 radnika na godišnjoj razini. Usporedi li se taj podatak s pokazateljima zaposlenosti na razini 2007. godine i onime što se zbivalo u prvih osam mjeseci ove godine, evidentno je kako većina djelatnosti u kojima se bilježi trend gubitka radnih mjesta ipak sezonski povećaju broj radnika.

Međutim, dok se u nekim djelatnostima radna mjesta zatvaraju, u drugima se ubrzano zapošljava. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u kolovozu je bilo zaposleno 1.224.984 osoba, što je 48.474 više nego u kolovozu lani.

Rastući trend uslužnih djelatnosti, ali i financijskog sektora zamjetan je već duže vrijeme, kao i sektora nekretnina. Samo u trgovini u kolovozu je bilo zaposleno 11.747 radnika više od lanjskog prosjeka.

U turizmu je u kolovozu radilo 9300 osoba više nego lani, dok je u djelatnosti poslovanja nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga evidentirano gotovo 4.500 više radnih mjesta. (V.K.)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Gdje je nestalo 60.000 radnika? Gdje je nestalo 60.000 radnika?

  Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao.

 • Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

  Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom.

 • Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu

  Velika većina građana, njih 80 posto, podupire smanjenje deficita, pri čemu se samo njih 23 posto protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, kao mjeri smanjenja proračunskih rashoda.

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji

  Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more