Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
No account? Register! | Forgotten password

Ugašeno pet tisuća radnih mjesta u industriji

10/03/2008

Dok trgovina i turizam otvaraju nova radna mjesta, industrijski sektor ih zatvara

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zatvoreno gotovo pet tisuća radnih mjesta. Radna mjesta nestajala su uglavnom u proizvodnji, pa je tako od ukupno 4.646 zatvorenih radnih mjesta, njih 1.496 nestalo u tekstilnoj industriji.

U djelatnosti proizvodnje radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme, broj zaposlenih je od početka godine smanjen za 991, u proizvodnji namještaja zatvoreno je 161 radno mjesto, 221 u djelatnosti rudarstva, odnosno vađenju sirove nafte i zemnog plina te uslužnim djelatnostima u vezi s vađenjem nafte i plina.

I metalska je industrija ostala bez 332 radna mjesta, a u proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira zatvoreno je 267 radnih mjesta.

Razvoj drugih sektora
Ukupno, riječ je o 5.050 radnika na godišnjoj razini. Usporedi li se taj podatak s pokazateljima zaposlenosti na razini 2007. godine i onime što se zbivalo u prvih osam mjeseci ove godine, evidentno je kako većina djelatnosti u kojima se bilježi trend gubitka radnih mjesta ipak sezonski povećaju broj radnika.

Međutim, dok se u nekim djelatnostima radna mjesta zatvaraju, u drugima se ubrzano zapošljava. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u kolovozu je bilo zaposleno 1.224.984 osoba, što je 48.474 više nego u kolovozu lani.

Rastući trend uslužnih djelatnosti, ali i financijskog sektora zamjetan je već duže vrijeme, kao i sektora nekretnina. Samo u trgovini u kolovozu je bilo zaposleno 11.747 radnika više od lanjskog prosjeka.

U turizmu je u kolovozu radilo 9300 osoba više nego lani, dok je u djelatnosti poslovanja nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga evidentirano gotovo 4.500 više radnih mjesta. (V.K.)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Traže se računovođe, profesori i volonteri Traže se računovođe, profesori i volonteri

  Djelatnike traže i Jadran Galenski laboratorij d.d. te Hrvatska radiotelevizija.

 • Vlada povećava jubilarne naknade koje je smanjila 2013. Vlada povećava jubilarne naknade koje je smanjila 2013.

  Vlada zaposlenicima državnih i javnih službi vraća osnovicu za isplatu jubilarnih nagrada na 1.800 kuna i to sve zbog izgubljenih postupaka koje su protiv Vlade vodili sindikalci.

 • Milanovićeva vlada zapošljava više od 1200 ljudi Milanovićeva vlada zapošljava više od 1200 ljudi

  Vlada Zorana Milanovića u izbornoj 2015. godini zaposlit će više od 1200 ljudi. Evidentno je to iz Plana prijama u državnu službu u tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade RH za 2015. godinu koji je objavljen u Narodnim novinama.

 • Dodijeljene nagrade Zlatni indeks 2014 Dodijeljene nagrade Zlatni indeks 2014

  Na svečanoj ceremoniji održanoj u petak, 20. ožujka 2015. u Hrvatskom državnom arhivu, dodijeljene su nagrade "Zlatni indeks 2014" poduzećima koja su svojim angažmanom najviše pridonijela studentskoj zajednici u prethodnoj godini.

 • Javni sektor: Rezanje bruto plaća neizbježno? Javni sektor: Rezanje bruto plaća neizbježno?

  Mjere bi trebale biti predstavljene do sredine travnja, a osim sustavno razrađenih programa čiji bi se efekti trebali pokazati u sljedećim godinama od Milanovića se očekuje da ovogodišnji proračun sreže za približno dvije milijarde kuna.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more