Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Ugašeno pet tisuća radnih mjesta u industriji

10/03/2008

Dok trgovina i turizam otvaraju nova radna mjesta, industrijski sektor ih zatvara

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zatvoreno gotovo pet tisuća radnih mjesta. Radna mjesta nestajala su uglavnom u proizvodnji, pa je tako od ukupno 4.646 zatvorenih radnih mjesta, njih 1.496 nestalo u tekstilnoj industriji.

U djelatnosti proizvodnje radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme, broj zaposlenih je od početka godine smanjen za 991, u proizvodnji namještaja zatvoreno je 161 radno mjesto, 221 u djelatnosti rudarstva, odnosno vađenju sirove nafte i zemnog plina te uslužnim djelatnostima u vezi s vađenjem nafte i plina.

I metalska je industrija ostala bez 332 radna mjesta, a u proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira zatvoreno je 267 radnih mjesta.

Razvoj drugih sektora
Ukupno, riječ je o 5.050 radnika na godišnjoj razini. Usporedi li se taj podatak s pokazateljima zaposlenosti na razini 2007. godine i onime što se zbivalo u prvih osam mjeseci ove godine, evidentno je kako većina djelatnosti u kojima se bilježi trend gubitka radnih mjesta ipak sezonski povećaju broj radnika.

Međutim, dok se u nekim djelatnostima radna mjesta zatvaraju, u drugima se ubrzano zapošljava. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u kolovozu je bilo zaposleno 1.224.984 osoba, što je 48.474 više nego u kolovozu lani.

Rastući trend uslužnih djelatnosti, ali i financijskog sektora zamjetan je već duže vrijeme, kao i sektora nekretnina. Samo u trgovini u kolovozu je bilo zaposleno 11.747 radnika više od lanjskog prosjeka.

U turizmu je u kolovozu radilo 9300 osoba više nego lani, dok je u djelatnosti poslovanja nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga evidentirano gotovo 4.500 više radnih mjesta. (V.K.)

Izvor:
Novi list

Aktualno

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more