Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Ugašeno pet tisuća radnih mjesta u industriji

Dok trgovina i turizam otvaraju nova radna mjesta, industrijski sektor ih zatvara

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zatvoreno gotovo pet tisuća radnih mjesta. Radna mjesta nestajala su uglavnom u proizvodnji, pa je tako od ukupno 4.646 zatvorenih radnih mjesta, njih 1.496 nestalo u tekstilnoj industriji.

U djelatnosti proizvodnje radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme, broj zaposlenih je od početka godine smanjen za 991, u proizvodnji namještaja zatvoreno je 161 radno mjesto, 221 u djelatnosti rudarstva, odnosno vađenju sirove nafte i zemnog plina te uslužnim djelatnostima u vezi s vađenjem nafte i plina.

I metalska je industrija ostala bez 332 radna mjesta, a u proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira zatvoreno je 267 radnih mjesta.

Razvoj drugih sektora
Ukupno, riječ je o 5.050 radnika na godišnjoj razini. Usporedi li se taj podatak s pokazateljima zaposlenosti na razini 2007. godine i onime što se zbivalo u prvih osam mjeseci ove godine, evidentno je kako većina djelatnosti u kojima se bilježi trend gubitka radnih mjesta ipak sezonski povećaju broj radnika.

Međutim, dok se u nekim djelatnostima radna mjesta zatvaraju, u drugima se ubrzano zapošljava. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u kolovozu je bilo zaposleno 1.224.984 osoba, što je 48.474 više nego u kolovozu lani.

Rastući trend uslužnih djelatnosti, ali i financijskog sektora zamjetan je već duže vrijeme, kao i sektora nekretnina. Samo u trgovini u kolovozu je bilo zaposleno 11.747 radnika više od lanjskog prosjeka.

U turizmu je u kolovozu radilo 9300 osoba više nego lani, dok je u djelatnosti poslovanja nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga evidentirano gotovo 4.500 više radnih mjesta. (V.K.)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Država opet masovno zapošljava! Država opet masovno zapošljava!

  Natječaj je raspisan 30. studenog.

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more