Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Psihoterapijom do bolje kvalitete življenja

10/31/2011

Psihoterapija je rad na sebi koji omogućava ljudima da oslobode svoje potencijalne kapacitete, uspostave kvalitetnije odnose sa sobom i drugima, i lakše riješe svakodnevne životne probleme – glavni je zaključak 1. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) koja se 29. i 30. listopada u zagrebačkom hotelu Panorama.

Psihoterapijom do bolje kvalitete življenja

Prva međunarodna konferencija „Istine o psihoterapiji“ okupila je brojne ugledne psihoterapeute koji su u okviru drugog dana skupa održali niz tematskih i interaktivnih radionica i pokazali sudionicima skupa kako im psihoterapija može pomoći u poboljšanju življenja. Portali MojPosao i EduCentar prepoznali su vrijednost navedene konferencije i pružili joj medijsko pokroviteljstvo.

„Krize su putokaz da radimo na sebi“

U okviru prve interaktivne radionice koja se bavila pitanjem kako psihoterapija može pomoći pojedincu kad ima poteškoća s drugim ljudima, privatno i na poslu, pokazalo se da je odnos sa sobom ključ koji vodi rješenju problema.

„Da bi održavali kvalitetne odnose s drugima potreban je rad na sebi, svjesnost sebe i svog bića, odnosno bezuvjetno prihvaćanje sebe jer tek tada možemo prihvatiti druge“, pojasnila je Dragica Barbarić, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja, dodajući kako su krize putokaz da radimo na sebi i bavimo se sobom.

„Snovi su kraljevstvo unutar nas“

U okviru radionice o snovima polaznici su naučili kako snovi nemaju skriveno značenje nego daju pravu poruku onoga što se pojedincu dešava.

„Snovi su dio naše stvarnosti i na neki način čuvari našeg mentalnog zdravlja“, naglasila je voditeljica radionice Jasmina Sočković, objašnjavajući kako nam zbog intenziteta svakodnevice, pritisaka koje doživljavamo na poslu i privatno, život prebrzo protječe pa često ne uspijemo uhvatiti zdrav prirodni ritam što rezultira bolešću, nezadovoljstvom i napetim odnosom s drugima.

„Mi se rodimo s velikim kapacitetom da živimo zdravo i budemo sretni, a snovi su ti koji nas uvijek podsjećaju da se vratimo na pravi put svoje vlastite sreće, čineći to često na neobičan način, kroz slike, a ne riječima“, pojasnila je Jasmina Sočković i dodala kako svatko može naučiti shvaćati njihov jezik.

Zašto je unutarnji kritičar u nama važan?

Kako ostvariti miran suživot s unutarnjim kritičarem naziv je radionice u kojoj su polaznici mogli bolje upoznati svog unutarnjeg kritičara i uvidjeti koje su opcije u suživotu s njim.

„Unutarnji kritičar je originalno nastao da nam pomogne, i on nam želi dobro, ali ima način razmišljanja malog djeteta koje misli da je ono što drugi o njemu misle ne samo važno nego i istinito“, istaknula je voditeljica radionice Irena Čorko Meštrović, dodajući kako je unutarnji kritičar, s druge strane, i problematičan.

„Kritičar u vama ne zna prestati, može rasti i nekontrolirano vas konstantno kritizirati čineći da se grozno i neprirodno osjećate, budete stalno svjesni sebe i užasno se bojite pogriješiti“, pojasnila je, naglasivši kako ga je zato potrebno naučiti prepoznavati i razlikovati od sebe.

Prvi je dan konferencije bio rezerviran primarno za stručni program gdje su brojni domaći i strani stručnjaci raspravljali su o zakonskoj problematici psihoterapijske profesije u Hrvatskoj, te o primjerima iz prakse iz europskih zemalja, poput Austrije, Velike Britanije, Poljske, Slovenije. Jedinstven je zaključak svih sudionika konferencije, gdje je i većina njih potpisala peticiju za izglasavanje Zakona o psihoterapiji, bio da je nužno postaviti zakonsku regulativu i njeno usklađenje s europskim standardima jer se time garantira kvalitetna razina usluge ove ugledne profesije kojoj je glavni cilj pružiti pomoć ljudima da unaprijede kvalitetu življenja.

 

Aktualno

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more