Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Psihoterapijom do bolje kvalitete življenja

Psihoterapijom do bolje kvalitete življenja

Psihoterapija je rad na sebi koji omogućava ljudima da oslobode svoje potencijalne kapacitete, uspostave kvalitetnije odnose sa sobom i drugima, i lakše riješe svakodnevne životne probleme – glavni je zaključak 1. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) koja se 29. i 30. listopada u zagrebačkom hotelu Panorama.

Prva međunarodna konferencija „Istine o psihoterapiji“ okupila je brojne ugledne psihoterapeute koji su u okviru drugog dana skupa održali niz tematskih i interaktivnih radionica i pokazali sudionicima skupa kako im psihoterapija može pomoći u poboljšanju življenja. Portali MojPosao i EduCentar prepoznali su vrijednost navedene konferencije i pružili joj medijsko pokroviteljstvo.

„Krize su putokaz da radimo na sebi“

U okviru prve interaktivne radionice koja se bavila pitanjem kako psihoterapija može pomoći pojedincu kad ima poteškoća s drugim ljudima, privatno i na poslu, pokazalo se da je odnos sa sobom ključ koji vodi rješenju problema.

„Da bi održavali kvalitetne odnose s drugima potreban je rad na sebi, svjesnost sebe i svog bića, odnosno bezuvjetno prihvaćanje sebe jer tek tada možemo prihvatiti druge“, pojasnila je Dragica Barbarić, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja, dodajući kako su krize putokaz da radimo na sebi i bavimo se sobom.

„Snovi su kraljevstvo unutar nas“

U okviru radionice o snovima polaznici su naučili kako snovi nemaju skriveno značenje nego daju pravu poruku onoga što se pojedincu dešava.

„Snovi su dio naše stvarnosti i na neki način čuvari našeg mentalnog zdravlja“, naglasila je voditeljica radionice Jasmina Sočković, objašnjavajući kako nam zbog intenziteta svakodnevice, pritisaka koje doživljavamo na poslu i privatno, život prebrzo protječe pa često ne uspijemo uhvatiti zdrav prirodni ritam što rezultira bolešću, nezadovoljstvom i napetim odnosom s drugima.

„Mi se rodimo s velikim kapacitetom da živimo zdravo i budemo sretni, a snovi su ti koji nas uvijek podsjećaju da se vratimo na pravi put svoje vlastite sreće, čineći to često na neobičan način, kroz slike, a ne riječima“, pojasnila je Jasmina Sočković i dodala kako svatko može naučiti shvaćati njihov jezik.

Zašto je unutarnji kritičar u nama važan?

Kako ostvariti miran suživot s unutarnjim kritičarem naziv je radionice u kojoj su polaznici mogli bolje upoznati svog unutarnjeg kritičara i uvidjeti koje su opcije u suživotu s njim.

„Unutarnji kritičar je originalno nastao da nam pomogne, i on nam želi dobro, ali ima način razmišljanja malog djeteta koje misli da je ono što drugi o njemu misle ne samo važno nego i istinito“, istaknula je voditeljica radionice Irena Čorko Meštrović, dodajući kako je unutarnji kritičar, s druge strane, i problematičan.

„Kritičar u vama ne zna prestati, može rasti i nekontrolirano vas konstantno kritizirati čineći da se grozno i neprirodno osjećate, budete stalno svjesni sebe i užasno se bojite pogriješiti“, pojasnila je, naglasivši kako ga je zato potrebno naučiti prepoznavati i razlikovati od sebe.

Prvi je dan konferencije bio rezerviran primarno za stručni program gdje su brojni domaći i strani stručnjaci raspravljali su o zakonskoj problematici psihoterapijske profesije u Hrvatskoj, te o primjerima iz prakse iz europskih zemalja, poput Austrije, Velike Britanije, Poljske, Slovenije. Jedinstven je zaključak svih sudionika konferencije, gdje je i većina njih potpisala peticiju za izglasavanje Zakona o psihoterapiji, bio da je nužno postaviti zakonsku regulativu i njeno usklađenje s europskim standardima jer se time garantira kvalitetna razina usluge ove ugledne profesije kojoj je glavni cilj pružiti pomoć ljudima da unaprijede kvalitetu življenja.

 

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more