Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Psihoterapijom do bolje kvalitete življenja

10/31/2011

Psihoterapija je rad na sebi koji omogućava ljudima da oslobode svoje potencijalne kapacitete, uspostave kvalitetnije odnose sa sobom i drugima, i lakše riješe svakodnevne životne probleme – glavni je zaključak 1. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) koja se 29. i 30. listopada u zagrebačkom hotelu Panorama.

Psihoterapijom do bolje kvalitete življenja

Prva međunarodna konferencija „Istine o psihoterapiji“ okupila je brojne ugledne psihoterapeute koji su u okviru drugog dana skupa održali niz tematskih i interaktivnih radionica i pokazali sudionicima skupa kako im psihoterapija može pomoći u poboljšanju življenja. Portali MojPosao i EduCentar prepoznali su vrijednost navedene konferencije i pružili joj medijsko pokroviteljstvo.

„Krize su putokaz da radimo na sebi“

U okviru prve interaktivne radionice koja se bavila pitanjem kako psihoterapija može pomoći pojedincu kad ima poteškoća s drugim ljudima, privatno i na poslu, pokazalo se da je odnos sa sobom ključ koji vodi rješenju problema.

„Da bi održavali kvalitetne odnose s drugima potreban je rad na sebi, svjesnost sebe i svog bića, odnosno bezuvjetno prihvaćanje sebe jer tek tada možemo prihvatiti druge“, pojasnila je Dragica Barbarić, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja, dodajući kako su krize putokaz da radimo na sebi i bavimo se sobom.

„Snovi su kraljevstvo unutar nas“

U okviru radionice o snovima polaznici su naučili kako snovi nemaju skriveno značenje nego daju pravu poruku onoga što se pojedincu dešava.

„Snovi su dio naše stvarnosti i na neki način čuvari našeg mentalnog zdravlja“, naglasila je voditeljica radionice Jasmina Sočković, objašnjavajući kako nam zbog intenziteta svakodnevice, pritisaka koje doživljavamo na poslu i privatno, život prebrzo protječe pa često ne uspijemo uhvatiti zdrav prirodni ritam što rezultira bolešću, nezadovoljstvom i napetim odnosom s drugima.

„Mi se rodimo s velikim kapacitetom da živimo zdravo i budemo sretni, a snovi su ti koji nas uvijek podsjećaju da se vratimo na pravi put svoje vlastite sreće, čineći to često na neobičan način, kroz slike, a ne riječima“, pojasnila je Jasmina Sočković i dodala kako svatko može naučiti shvaćati njihov jezik.

Zašto je unutarnji kritičar u nama važan?

Kako ostvariti miran suživot s unutarnjim kritičarem naziv je radionice u kojoj su polaznici mogli bolje upoznati svog unutarnjeg kritičara i uvidjeti koje su opcije u suživotu s njim.

„Unutarnji kritičar je originalno nastao da nam pomogne, i on nam želi dobro, ali ima način razmišljanja malog djeteta koje misli da je ono što drugi o njemu misle ne samo važno nego i istinito“, istaknula je voditeljica radionice Irena Čorko Meštrović, dodajući kako je unutarnji kritičar, s druge strane, i problematičan.

„Kritičar u vama ne zna prestati, može rasti i nekontrolirano vas konstantno kritizirati čineći da se grozno i neprirodno osjećate, budete stalno svjesni sebe i užasno se bojite pogriješiti“, pojasnila je, naglasivši kako ga je zato potrebno naučiti prepoznavati i razlikovati od sebe.

Prvi je dan konferencije bio rezerviran primarno za stručni program gdje su brojni domaći i strani stručnjaci raspravljali su o zakonskoj problematici psihoterapijske profesije u Hrvatskoj, te o primjerima iz prakse iz europskih zemalja, poput Austrije, Velike Britanije, Poljske, Slovenije. Jedinstven je zaključak svih sudionika konferencije, gdje je i većina njih potpisala peticiju za izglasavanje Zakona o psihoterapiji, bio da je nužno postaviti zakonsku regulativu i njeno usklađenje s europskim standardima jer se time garantira kvalitetna razina usluge ove ugledne profesije kojoj je glavni cilj pružiti pomoć ljudima da unaprijede kvalitetu življenja.

 

Aktualno

 • Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku

  Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji oko 24.000 stručnih radnika dobilo je radne dozvole za rad u Njemačkoj, navodi se u priopćenju Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj (KWVD) na čiji je poziv u petak održan skup o gospodarskoj suradnji između Hessena i Hrvatske na Frankfurtskoj burzi

 • Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.? Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.?

  S prvim danom 2015. godine na snagu stupa nekoliko izmjena u poreznom sustavu Hrvatsku, poput izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem kojih građani mogu računati na nešto više plaće, ali će po prvi put platiti i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju, dok poduzetnike očekuju promjene u oporezivanju dobiti te u plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV).

 • Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete

  Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

 • Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima

  Ini je 19. prosinca 2014. svečano uručen certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je u ime kompanije primila Vladimira Senčar Perkov, direktorica Inina Sektora upravljanja ljudskim resursima.

 • Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje

  Hrvatskoj je iz proračuna EU-a odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućem petogodišnjem razdoblju.

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more