Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Stažiranje normalno u zemljama EU

04/13/2012

U Njemačkoj je studija pokazala da 51% mladih Nijemaca s diplomom nije bilo plaćeno za rad na prvom poslu.

Stažiranje normalno u zemljama EU

Prijedlog ministra rada, Miranda Mrsića, o radu bez zasnivanja radnog odnosa za mlade izazvao je mnoge burne reakcije, no radi se o praksi koja je u zemljama Europske unije odavno poznata. Tako, primjerice, u Francuskoj mnogi mladi rade besplatno u zamjenu za stjecanje iskustva. No, bilo je mnogo zloupotreba takve prakse, pa francuska udruga Generation Precaire od 2005. provodi kampanje kojima se bori protiv poslodavaca koji iskorištavaju mlade stažiste.

Njihove kampanje djelomično su urodile plodom – 2008. uvedena je obvezna minimalna naknada od oko 400 eura za stažiste koji rade dulje od tri mjeseca. Na njihovim web stranicama mogu se naći i osobni primjeri iskorištavanih stažista. Jedan od njih, 27-godišnji Julien, prije nekoliko je godina ispričao svoju priču: diplomirao je ekonomiju i nakon toga besplatno stažirao u sedam različitih tvrtki, od kojih mu nijedna nije nakon staža ponudila stalan posao, piše Večernji list.

Pomoć u pronalasku posla

U Nizozemskoj i Belgiji također postoji "stage", kako zovu taj neplaćeni ili malo plaćeni rad bez radnog odnosa. U Njemačkoj je studija pokazala da 51% mladih Nijemaca s diplomom nije bilo plaćeno za rad na prvom poslu.

Ali, mnogim ljudima diljem Europe stažiranje je pomoglo da pronađu dobar posao. Mirsad Kadribašić u Danskoj živi 20-ak godina, završio je elektroinženjerski fakultet, radio, pa ostao bez posla, pa opet pronašao posao... Sada je u stalnom radnom odnosu s tvrtkom u koju je prije 5 godina došao kao nezaposlen na probni rok.

Mrsić, dakle, nije izmislio toplu vodu, nego je mjeru koja se već dokazala u zemljama EU prilagodio hrvatskim uvjetima i pretočio u zakonski prijedlog. Model koji je ponudio predviđa usavršavanje u trajanju od godinu dana (obrtnička zanimanja mogu trajati dvije godine). Država bi davala polazniku 1600 kuna mjesečno, a iz mjere bi bili bi izuzeti poslodavci koji otpuštaju radnike ili ne isplaćuju plaće.

Francuska

Stažiranje može trajati od jedne do tri godine, a cilj je stjecanje kvalifikacije. Stažist prima naknadu plaće koja se izračunava prema osnovici za minimalnu plaću, uzevši u obzir dob i evaluaciju tijekom stažiranja. Socijalna davanja pokriva država. Tvrtke imaju porezne olakšice do 2.200 eura, a one manje mogu dobiti potporu od 1.800 eura ako zaposle više pripravnika.

Njemačka

Mladima koji su završili obvezno školovanje i nemaju radnog iskustva dodjeljuju se sredstva za stručno osposobljavanje za rad. Dobivaju plaću koja se izračunava prema trošku osposobljavanja i prosječnom prihodu za to zanimanje. Zdravstveno su osigurani preko roditelja, a mjera traje godinu dana.

Austrija

Zavod za zapošljavanje daje 400 eura (obrazovnim ustanovama 453) pomoći poduzećima koja osposobljavaju stažiste. Stažiranje u Austriji može trajati najviše tri godine, no potpora se smanjuje – u drugoj na 200 eura, a u trećoj 100.

Slovenija

Rad bez zasnivanja radnog odnosa predviđa se za studente pred diplomom ili one koji su nedavno diplomirali. Mjera traje godinu dana i financira se iz državnog proračuna. Poslodavci se biraju javnim natječajem.

(T. B.)

Izvor: Večernji list

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more