Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Radni vijek se neće produljivati dok se ne zaposle mladi

04/24/2012

Hrvatska do 2030. treba povećati dob za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Radni vijek se neće produljivati dok se ne zaposle mladi

Hrvatska neće povećavati dob za odlazak u mirovinu sve dok ima visoku nezaposlenost i 130 tisuća mladih ljudi koji nemaju posao, kazao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, na konferenciji posvećenoj razvoju mirovinskog sustava.

Konferenciju je zasjenila prošlotjedna izjava ministra financija Slavka Linića, izrečena na marginama godišnje skupštine MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, da Hrvatska mora zabraniti odlazak u mirovinu prije 65. godine, a s vremenom treba razmišljati i o povećanju dobi za odlazak u mirovinu, piše Večernji list.

Povećani izdaci

Mnoge su europske države to već učinile zbog povećanih izdataka za mirovine, a stručnjaci kažu da će i hrvatske perspektive biti loše: mirovine će sve više zaostajati za plaćama, a ako se ozbiljnije ne intervenira u sustav, mirovine idućih generacija pretvorit će se u socijalnu pomoć.

Ministar Mrsić kaže da je samo 18 posto sadašnjih umirovljenika otišlo u mirovinu nakon 40 godina staža i 65 godina života. Omjer broja zaposlenih i umirovljenika spustio se na jedan prema 1,19, a kako je Vlada svjesna rizika i problema, otvorila je široku raspravu koja će potrajati šest mjeseci, nakon koje će objaviti prijedloge promjena.

Ministar Mrsić istaknuo je da bi promjene trebale ići u smjeru razvoja drugog i trećeg mirovinskog stupa, uz dva uvjeta. Prvi je da se ne smanjuju neto plaće, a drugi da se ne smanjuju ni izdvajanja u obvezno mirovinsko osiguranje. Neslužbeno se govori da će Vlada povećati stopu izdvajanja u drugi stup s 5 na 7 posto, doprinosi za osnovno mirovinsko osiguranje bi ostali isti, ali bi se smanjio zdravstveni doprinos na 9 posto.

Ministar Mrsić jučer nije potvrdio te najave, već je samo rekao da promjene neće dovesti do smanjenja neto plaća niti će se smanjivati izdvajanja u obvezno mirovinsko osiguranje.

Preraspodjela

Zoran Anušić, viši ekonomist Svjetske banke konstatirao je da Hrvatska ima nisku dobnu granicu za umirovljenje, uvjete za prijevremenu mirovinu koji su pretjerano povoljni, ali i relativno visoke mirovine za minimalne plaće. Njegov je stav da Vlada ne bi trebala povećavati mirovinske doprinose, ali bi trebala provesti preraspodjelu tako da stopu doprinosa za drugi stup poveća na 10 posto, smanji doprinose za prvi stup ili eventualno njihovo zadržavanje na postojećoj razini kompenzira  nižim zdravstvenim doprinosom.

Osiguranici drugog stupa također trebaju dobiti pravo na dodatak na mirovinu i, kada bi se to učinilo, ne bi bilo razloga da se razgovara o povratku osiguranika iz drugog u prvi stup. Anušić smatra da Hrvatska do 2030. treba povećati dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, a Vlada bi trebala poraditi i na usklađivanju povlaštenih mirovina s ostalima, što bi trebalo učiniti u prijelaznom petogodišnjem razdoblju. (T. B.)

Izvor: Večernji list 

Aktualno

 • Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku

  Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji oko 24.000 stručnih radnika dobilo je radne dozvole za rad u Njemačkoj, navodi se u priopćenju Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj (KWVD) na čiji je poziv u petak održan skup o gospodarskoj suradnji između Hessena i Hrvatske na Frankfurtskoj burzi

 • Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.? Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.?

  S prvim danom 2015. godine na snagu stupa nekoliko izmjena u poreznom sustavu Hrvatsku, poput izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem kojih građani mogu računati na nešto više plaće, ali će po prvi put platiti i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju, dok poduzetnike očekuju promjene u oporezivanju dobiti te u plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV).

 • Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete

  Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

 • Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima

  Ini je 19. prosinca 2014. svečano uručen certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je u ime kompanije primila Vladimira Senčar Perkov, direktorica Inina Sektora upravljanja ljudskim resursima.

 • Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje

  Hrvatskoj je iz proračuna EU-a odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućem petogodišnjem razdoblju.

Saznajte koliku plaću dobivaju drugi za posao koji i vi radite
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more