Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Radni vijek se neće produljivati dok se ne zaposle mladi

04/24/2012

Hrvatska do 2030. treba povećati dob za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Radni vijek se neće produljivati dok se ne zaposle mladi

Hrvatska neće povećavati dob za odlazak u mirovinu sve dok ima visoku nezaposlenost i 130 tisuća mladih ljudi koji nemaju posao, kazao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, na konferenciji posvećenoj razvoju mirovinskog sustava.

Konferenciju je zasjenila prošlotjedna izjava ministra financija Slavka Linića, izrečena na marginama godišnje skupštine MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, da Hrvatska mora zabraniti odlazak u mirovinu prije 65. godine, a s vremenom treba razmišljati i o povećanju dobi za odlazak u mirovinu, piše Večernji list.

Povećani izdaci

Mnoge su europske države to već učinile zbog povećanih izdataka za mirovine, a stručnjaci kažu da će i hrvatske perspektive biti loše: mirovine će sve više zaostajati za plaćama, a ako se ozbiljnije ne intervenira u sustav, mirovine idućih generacija pretvorit će se u socijalnu pomoć.

Ministar Mrsić kaže da je samo 18 posto sadašnjih umirovljenika otišlo u mirovinu nakon 40 godina staža i 65 godina života. Omjer broja zaposlenih i umirovljenika spustio se na jedan prema 1,19, a kako je Vlada svjesna rizika i problema, otvorila je široku raspravu koja će potrajati šest mjeseci, nakon koje će objaviti prijedloge promjena.

Ministar Mrsić istaknuo je da bi promjene trebale ići u smjeru razvoja drugog i trećeg mirovinskog stupa, uz dva uvjeta. Prvi je da se ne smanjuju neto plaće, a drugi da se ne smanjuju ni izdvajanja u obvezno mirovinsko osiguranje. Neslužbeno se govori da će Vlada povećati stopu izdvajanja u drugi stup s 5 na 7 posto, doprinosi za osnovno mirovinsko osiguranje bi ostali isti, ali bi se smanjio zdravstveni doprinos na 9 posto.

Ministar Mrsić jučer nije potvrdio te najave, već je samo rekao da promjene neće dovesti do smanjenja neto plaća niti će se smanjivati izdvajanja u obvezno mirovinsko osiguranje.

Preraspodjela

Zoran Anušić, viši ekonomist Svjetske banke konstatirao je da Hrvatska ima nisku dobnu granicu za umirovljenje, uvjete za prijevremenu mirovinu koji su pretjerano povoljni, ali i relativno visoke mirovine za minimalne plaće. Njegov je stav da Vlada ne bi trebala povećavati mirovinske doprinose, ali bi trebala provesti preraspodjelu tako da stopu doprinosa za drugi stup poveća na 10 posto, smanji doprinose za prvi stup ili eventualno njihovo zadržavanje na postojećoj razini kompenzira  nižim zdravstvenim doprinosom.

Osiguranici drugog stupa također trebaju dobiti pravo na dodatak na mirovinu i, kada bi se to učinilo, ne bi bilo razloga da se razgovara o povratku osiguranika iz drugog u prvi stup. Anušić smatra da Hrvatska do 2030. treba povećati dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, a Vlada bi trebala poraditi i na usklađivanju povlaštenih mirovina s ostalima, što bi trebalo učiniti u prijelaznom petogodišnjem razdoblju. (T. B.)

Izvor: Večernji list 

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more