Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Pripremite se na nova poskupljenja

04/30/2012

Od sutra plin za kućanstva poskupljuje 22%, a struja 20%.

Pripremite se na nova poskupljenja

Vlada je odlučila da od 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje 22%, a struja 20%. Dio industrije koji se opskrbljuje plinom zadržat će istu cijenu, a 6.75% smanjuje se cijela za škole, bolnice i dio industrije, prenosi Poslovni dnevnik.

Ukupna cijena proizvodnje i distribucije struje za kućanstva porast će 20%. Rasti će i cijena struje za industriju, ali manje, jer je Vlada utjecala na manji porast cijena distribucije i prijenosa. Porastom cijena plina i struje pokrit će se gubici Ine (plin) i HEP-a.  

Također, izmjene se od 1. srpnja očekuju i kroz Izmjene Općeg poreznog zakona: mogućnost objave popisa dužnika, institut proboja pravne osobnosti te mogućnost prijeboja ili naplate potraživanja s preuzimanjem imovine.

Glavni razlog promjenama su velika potraživanja države: dugovi s kamatama prešli su 50 milijardi kuna. U srpnju se očekuje objava imena dužnika na stranicama Porezne uprave prema čijim se podacima naplata poreza, od najave objave liste dužnika, poboljšala tri posto.

Institut proboja pravne osobnosti uvodi se kako bi se spriječila praksa otvaranja njovih d.o.o.-a radi izbjegavanja plaćanja obveza. Uvodi se mogućnost oduzimanja imovine članovima uprave, ako nezakonitim radnjama i zloupotrebama nanose štetu imovini i vjerovnicima, kao i osnivačima d.o.o.-a i dioničarima d.d.-a.

Izvor: Poslovni dnevnik 

Aktualno

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

 • Hrvatska radna snaga je previše obrazovana Hrvatska radna snaga je previše obrazovana

  Zbog krize radimo poslove i ispod svoje razine.

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more