Share
Tweet
Share
Send to friend

Cijene hrane nastavile rasti

Poskupili su mlijeko, šećer, biljna ulja…

Cijene hrane nastavile rasti

Drugi mjesec zaredom svjetska tržišta bilježe ukupan rast cijena hrane.

AO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju za 1,2 posto u odnosu na lipanj, na prosječna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njegova je vrijednost viša gotovo jedan posto, objavio je Tportal.

U lipnju cijene hrane porasle su prvi puta u ovoj godini, i to 2,4 posto.Najviše su u srpnju porasle cijene biljnih ulja, za 7,6 posto u odnosu na lipanj, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage.

Porasle su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,5 posto u odnosu na lipanj.

Šećer je također poskupio u srpnju, za 1,4 posto u odnosu na lipanj, budući da su više cijene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu.

Cijene žitarica bile su u srpnju nepromijenjene u odnosu na lipanj budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod.

Samo je indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa bio u srpnju niži nego u lipnju, i to 1,8 posto, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u odnosu na solidne izvozne kapacitete, unatoč poremećajima u ključnim proizvodnim regijama.

Izvor: Tportal

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.