Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Želite postati obrtnik? Evo što morate znati…

Želite postati obrtnik? Evo što morate znati…

Pametna kuna donosi detaljan pregled uvjeta za postupak pokretanja i otvaranja obrta.

Prema anketi portala MojPosao, čak 82% ispitanika razmišlja o pokretanju vlastitog posla. Osnivanje obrta jedan je od načina da postanete ‘sam svoj gazda’ no, prije nego što se upustite u tako nešto, dobro je provjeriti imate li uopće uvjete za otvaranje obrta i što je još korisno znati o ovoj temi:

Članak 1.  Zakona o obrtu definira obrt samostalnim i trajnim obavljanjem dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičke osobe sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluge na tržištu. Međutim, obrt može obavljati i pravna osoba ako to ne čini na industrijski način. 

 S obzirom na vrste, obrti mogu biti: 

  • slobodni - obrti za čije je obavljanje potrebno ispuniti samo opće uvjete, odnosno ne traži se propisana stručna sprema
  • vezani - obrti za čije se obavljanje, osim općih uvjeta, traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit
  • povlašteni - obrti čije je obavljanje moguće isključivo na temelju povlastice koju izdaje nadležno ministarstvo, ovisno o djelatnosti.

Uvjeti za otvaranje obrta

Ako želite otvoriti obrt ne smijete imati izrečenu sigurnosnu mjeru zabrane ili zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti sve dok ta mjera traje. Posebni uvjeti odnose se na stručnu osposobljenost, odgovarajuću srednju stručnu spremu ili položen majstorski ispit te udovoljavanje posebnim zdravstvenim uvjetima.

Ipak, ako ne ispunjavate ovaj poseban uvjet, svejedno možete obavljati vezani obrt ukoliko na takvim poslovima zaposlite radnika koji udovoljava propisanim uvjetima.

Zajedničko obavljanje obrta

Kako bi se obavljale gospodarske djelatnosti, dvije ili više fizičkih osoba mogu zajednički obavljati obrt. Za takve vezane obrte je dovoljno da jedna od osoba, uz opće, ispunjava i prethodno navedene posebne uvjete.

Strani državljani u Hrvatskoj također mogu obavljati obrt pod istim uvjetima kao i državljani Republike Hrvatske. Dodatni uvjet postavljen je Zakonom o strancima koji propisuje potrebu pribavljanja poslovne dozvole, a koju izdajeMinistarstvo unutarnjih poslova.

Postupak otvaranja obrta

Nakon donošenja odluke o pokretanju registracije obrta najprije proučite neke osnovne odrednice poput općenitih stavki o obrtu, mjestu registracije te pravnih regulativa. Ovisno o sjedištu obrta, posjetite Ured državne uprave u županiji.

Do tada prikupite potrebnu dokumentaciju u koju se ubrajaju:

  • preslika osobne iskaznice
  • preslika putne isprave, prijava boravka u Hrvatskoj ili preslika osobne iskaznice ako postoji trajno nastanjenje u Hrvatskoj
  • dokaz da udovoljavate posebnim zdravstvenim uvjetima
  • dokaz o pravu korištenja prostora
  • za vezane obrte treba priložiti dokaz o stručnoj spremi, položenom majstorskom ispitu ili ispitu o stručnoj osposobljenosti 
  • ispuniti obrasce koje ćete dobiti u Uredu državne uprave ili preuzeti s interneta naovoj stranici
  • izvršiti uplate za otvaranje obrta i troškove izdavanja obrtnice. Potrebne žiro račune i iznose ćete dobiti u Uredu državne uprave.

Zatim morate preuzeti Rješenje o registraciji obrta u Uredu državne uprave, izraditi pečat te otvoriti konačan račun u poslovnoj banci.

Nužna je i prijava u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te prijava u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Nakon toga, morate se prijaviti u Poreznu upravu radi upisa u registar poreznih obveznika.

Troškovi otvaranja obrta

Trošak otvaranja obrta iznosi oko 470 kuna, od čega je trošak izdavanja obrtnice 200 kuna, a 270 kuna je administrativna pristojba za postupak registracije.

Iznimno, u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. godine, za izdanu obrtnicu, fizička osoba se oslobađa plaćanja iste pa u tom razdoblju trošak otvaranja obrta iznosi oko 270 kuna.

Plaćanja cijene obrtnice oslobođeni su:

Prilikom otvaranja obrta, osim Zakona o obrtu, obratite pažnju i na zakonske propise poput Zakona o trgoviniZakona o ugostiteljstvu i drugih koji određuju posebne uvjete za obavljanje pojedinih djelatnosti (uvjete prostora, stručne spreme, posebnih dozvola, koncesija). 

Više o otvaranju obrta možete pročitati na ovoj stranici.

Ukoliko imate dodatna pitanja vezana za registriranje obrta te dobivanje odgovarajućih ovjerenih dokumenata, možete se obratiti nadležnim registarskim tijelima: Uredima državne uprave u županijama ili Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo prema sjedištu obrta.

Za dodatna pitanja na raspolaganju vam je i Ministarstvo poduzetništva i obrta na besplatan broj telefona 0800 234 505.

Izvor: Pametna kuna

Upravljanje karijerom

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje