Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Linić: Nitko ispod 65. ne smije u mirovinu

Linić: Nitko ispod 65. ne smije u mirovinu

"S 51 godinom prosječne starosti naših umirovljenika to znači da smo umirovili gotovo svakoga", poručio je ministar financija Slavko Linić.

"Hrvatska mora zabraniti odlazak u mirovinu s manje od 65 godina, a morat će se početi razmišljati i o podizanju godina života za odlazak u mirovinu", poručio je iz Washingtona ministar financija Slavko Linić. Istaknuo je kako straha od smanjenja mirovina ne treba biti, jer se to neće dogoditi. Evidentno je, rekao je Linić, da su mirovine preniske i tu se ništa ne može učiniti, ali je broj umirovljenika prevelik.

"S 51 godinom prosječne starosti naših umirovljenika to znači da smo umirovili gotovo svakoga. To mora prestati, mi se moramo boriti za ostanak mladih ljudi na radnome mjestu", poručio je Linić.

Kad bi država zaista onemogućila odlazak u mirovinu prije 65. godine života, snažno bi se usporio priljev novih umirovljenika i time rasteretio mirovinski sustav, piše Jutarnji list.

Svake godine u mirovinski sustav uđe oko 50.000 radnika, a zbog smrti 40.000 umirovljenika iz sustava izađe, što znači da se broj korisnika mirovina godišnje poveća za desetak tisuća. Pooštravanjem uvjeta za odlazak u mirovinu, u sustav bi godišnje ulazilo, prema nekim procjenama, i do 10.000 radnika manje, čime bi se konačno usporio rast broja umirovljenika, a time i izdvajanja za mirovine.

Prema statistikama HZMO-a, u Hrvatskoj živi oko 100.000 radnika i radnica u dobi od 55,5 do 64 godine i svi bi oni teoretski mogli predati zahtjev za odlazak u mirovinu ove godine. Svaki peti imao bi pravo na punu starosnu , a 80% na prijevremenu mirovinu.

Posljednjih 10 godina prosječna dob prilikom odlaska u starosnu i prijevremenu mirovinu je oko 61 godinu, dok su u invalidsku mirovinu odlazili 10 godina mlađi. Ova bi se statistika trebala mijenjati tek nakon 2030. kad će i muškarci i žene u starosnu mirovinu odlaziti sa 65, a u prijevremenu sa 60 godina. (T. B.)

Izvor: Jutarnji list 

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje