Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Prednosti zapošljavanja slijepih osoba

11/30/2011

Brzo tipkanje, telefoniranje, masiranje samo su neki od poslova za koje vid nije potreban. "To što je netko slijep, ne znači da nije lojalan i konkurentan radnik, kaže Mira Katalenić, predsjednica ¨Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Prednosti zapošljavanja slijepih osoba

Upravo je završen projekt "Zapošljavanje slijepih osoba – prednost ili nedostatak" u okviru IPA IV. Komponente razvoja ljudskih potencijala. Kroz edukativne radionice poslodavci u sedam hrvatskih županija saznali su kako slijepe i slabovidne osobe u nekim zanimanjima mogu raditi jednako ili bolje od drugih.

Sljepilo je ne spriječava u brzom tipkanju

Administratori, call agenti, maseri, fizioterapeuti, pravnici, psiholozi, prevoditelji, postoji niz takvih zanimanja, saznali smo od Mire Katalenić, predsjednice Hrvatske udruge za školovanje pasa i mobilitet.

Ona iz vlastitog iskustva poznaje položaj slijepih osoba i njihove prednosti. „U minuti mogu napraviti 420 udaraca na pisaćem stroju što je brzina koju sadašnje tipkovnice ne podnose“, kaže skromno na upit o brzini tipkanja što je samo jedan od poslova koju osobe s invaliditetom vida mogu raditi.

U većini slučajeva potreban im je prilagođen kompjuter s govornim softverom koji inače košta 13 do 15 tisuća kuna, ali poslodavcima se troškovi nadoknađuju iz  Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zaštitu osoba s invaliditetom.

Telefonist, trgovac i NKW radnik najčešća zanimanja

Sve prednosti i detalje o zapošljavanju osoba s invaliditetom mogu se saznati u priručniku „Naša je misija zajednička“ koji je sadržajno obuhvatio cjelovitu  tematiku prilagođenih informatičkih rješenja , zanimanja koje profesionalno mogu obavljati slijepe osobe, kao i važnosti mobilnosti i neovisnosti u svakodnevnom životu.

Prema podacima iz Hrvatskog registra osoba s invaliditetom iz 2010. Godine u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom od čega gotovo 20 tisuća ima problem s vidom, a njih 3664 ima potpunu sljepoću. Zaposleno je njih samo 489, sudeći prema podacima HZZ-a u travnju 2011. Telefonist, trgovac, nekvalificirani radnik najčešća su zanimanja. (M.D.)

 

Odabir zaposlenika

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more