Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
No account? Register! | Forgotten password

Ovisnost o BlackBerryju slična alkoholizmu

10/03/2006

Znanstvenici sa britanskog sveučilišta u Northamptonu otkrili su kako čak trećina korisnika BlackBerryja pokazuje znakove ovisnosti o toj maloj spravi koja objedinjuje mobitel, kompjutor i dnevnik. Ovisnost o ovoj spravi, zanstveni su usporedili čak s onom o alkoholu kada ovisnik ne može proći pored boce, a da ne popije čašu.

Iz nove je ovisnosti proistekao niz problema poput propalih veza i brakova, kronične neispavanosti, prometnih nesreća te ozlijeđenih plačeva na rukama.

Znanstvenici navode kako neki korisnici pokazuju antisocijalno ponašanje, pa su e-mail poruke provjeravali čak i za vrijeme obiteljske večere.

Jedan od autora istraživanja objašnjava kako bi se poslodavci mogli naći pred više milijunskim tužbama njihova osoblja, zbog toga što ih nisu upozorili na moguće zdravstvene, pa i šire komplikacije te ih "pustili" da postanu ovisni.

No, osim Britanaca, na probleme uzrokovane pretjeranom zaokupljanošću BlackBerryjem, žale se i mnogi Amerikanci, a liječnici su prošloga tjedna otkrili i novi sindrom - BlackBerry palac, koji nastaje pretjeranim korištenjem svih elektroničkih naprava na kojima palčevima upisujemo brojke i slova.

Iako su mnogi na samom početku bili i više nego oduševljeni pojavom BlackBarryja, većina ga danas naziva CrackBerry, što asocira na crack, drogu prema kojoj se vrlo brzo razvija ovisnost.

(V.K.)
Izvor:
Belfast Telegraph

Zanimljivosti

Preko 40.000 ljudi je saznalo koliko bi bili plaćeni. Zanima te plaća za određeni posao?
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more