Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Europski zaposlenici boje se prijaviti prijevare i korupciju

05.06.2007.

Prijevare i korupcija nisu nepoznanica u poslovanju na globalnoj razini, a najnovije europsko istraživanje pokazuje kako su zaposlenici i dalje u strahu od prijavljivanja prekršajnih radnji.

Istraživanje konzultantske tvrtke Ernst & Young u kojem je sudjelovalo 1.300 zaposlenika multinacionalnih kompanija iz osam zemalja zapadne Europe te pet zemalja središnje i istočne Europe, pokazalo je kako gotovo svim smatraju da bi prava tzv. "zviždača" trebalo u potpunosti zaštiti.

Unatoč tome, rezultati pokazuju kako tek polovica ispitanika iz središnjih i istočnoeuropskih zemalja te tri četvrtine ispitanika iz zapadnih zemalja, vjeruje da njihove tvrtke štite "zviždače".

Međutim unatoč spoznajama kako "zviždači" najviše pridonose otkrivanju prijevara, i jedan su od najučinkovitijih alata za borbu protiv korupcije, mnogi zaposlenici boje se osvete, pa čak i otkaza.

Osim toga, 20% ispitanika je navelo kako zbog straha od posljedica ne bi prijavili moguću prijevaru čak i ako bi posumnjali da je netko od najbližih suradnika direktno uključen.

Među europskim narodima, Francuzi su najmanje spremni prijaviti sumnju ili prijevaru, s obzirom da je samo 40% njih spremno suočiti se s mogućim posljedicama.

S druge strane, gotovo 90% britanskih zaposlenika izjavilo je kako bi bez oklijevanja prijavili nezakonitu radnju.

Velika većina ispitanika (90%) misli kako bi kompanije trebale uvesti kodekse za prijavljivanje prijevara ili korupcije. U međuvremenu samo trećina zapadnoeuropskih radnika i polovica ostalih ispitanika navodi kako njihove kompanije imaju takve kodekse ili se trude poštivati neka općenita načela.

Iako općenito trećina zaposlenika zna da u njihovoj tvrtki postoji specijalizirani odjel tzv. hotline, kojem mogu prijaviti prijevaru, postotak se znatno razlikuje od države do države. I dok je tako u Velikoj Britaniji 72% ispitanika svjesno postojanja ovakvih odjela, u Slovačkoj to zna samo 27% zaposlenih.

(V.K.)
Izvor:
management-issues.com

HR za profesionalce

Preko 40.000 ljudi je saznalo koliko bi bili plaćeni. Zanima te plaća za određeni posao?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje