Share
Tweet
Share

Prava za vrijeme radnog odnosa

  • Kolektivni godišnji odmor

    Prije donošenja odluke o rasporedu godišnjeg odmora poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenikom koji ga zamijenjuje. Na isti način donosi se i odluka o kolektivnim godišnjem odmoru. Pri tome poslodavac može odlučiti da neki od zaposlenih neće ići na kolektivni godišnji odmor ako postoji potreba da se neki poslovi nužno moraju obavljati u to vrijeme (npr. čuvarska služba i sl.).

  • Godišnji odmor nakon 6 mjeseci rada

    Radnik koji se prvi put zaposli ili ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, pravo na godišnji odmor stječe nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

  • Neplaćanje bolovanja

    Poslodavac Vam kao prvo mora dati obračun neisplaćene naknade za bolovanje (članak 91. st. 2. Zakona o radu). Nedavanje obračuna je prekršaj poslodavca za koji je predviđena kazna od 61.000 do 100.000 kuna za poduzeće i od 7.000 do 10.000 kuna za direktora. Prema tome, možete ga za početak prijaviti inspekciji rada.

  • Raspored godišnjeg odmora određuje poslodavac

    Radnik ima pravo na godišnji odmor u 2005. godini. U tome smislu ima pravo ići na godišnji odmor u veljači 2005. godine.

  • Plaćeni dopust za sklapanje braka

    Zakonom o radu je određeno da radnik ima pravo na plaćeni dopust do sedam dana za važne osobne potrebe osobito u svezi sklapanja braka, porodom supruge, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji.

  • Otkaz za vrijeme porodiljnog dopusta

    Poslodavac Vam ne može otkazati ugovor o radu sve dok ste na porodiljnom dopustu i još 15 dana poslije. Tek nakon 15 dana od dana prestanka korištenja porodiljnog dopusta poslodavac bi Vam mogao dati otkaz. Prema tome imate se pravo vratiti na posao i normalno raditi. Također imate pravo na godišnji odmor za 2004. godinu, koji u svakom slučaju možete iskoristiti. Naime, ako i nakon što prođe 15 dana dobijete otkaz, godišnji odmor može se koristiti unutar otkaznog roka čime se otkazni rok produžuje za cijelo vrijeme trajanja godišnjeg odmora.

  • Ugovor o radu na određeno vrijeme i porodni dopust

    Radnici koji imaju ugovor o radu na određeno vrijeme imaju sva jednaka prava kao i radnici s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, osim što im ugovor o radu prestaje istekom vremena na koje je sklopljen. Prema tome imate pravo na bolovanje, porodni dopust i sl. kao i svaki drugi radnik, s time da će Vam ugovor o radu na određeno vrijeme prestati istekom vremena na koje je sklopljen neovisno jeste li trenutno na bolovanju, porodnom dopustu ili sl.

  • Godišnji odmor i bolovanje za vrijeme otkaznog roka

    Za vrijeme otkaznog roka imate pravo koristiti godišnji odmor, s time da otkazni rok ne teče za vrijeme godišnjeg odmora.

  • Godišnji odmor za vrijeme otkaznog roka

    Imate pravo, a za vrijeme korištenja godišnjeg odmora otkazni rok ne teče.

  • Regres - pravo iz zakona o radu?

    Regres za godišnji odmor nije pravo iz Zakona o radu niti nekog drugoga zakona, pa stoga nema niti zakonski utvrđene visine regresa tj. nema nikakvog zakonskog minimuma regresa. Prema tome, nemate zakonsko pravo na regres.

  • Bolovanje za vrijeme otkaznog roka

    Ne, nego se bolovanje može otvoriti i za vrijeme otkaznog roka.

  • Božićnica i porodiljni dopust

    Božićnica nije pravo iz zakona, nego se božićnica određuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Zato se niti pravo na božićnicu ne može procjenjivati kroz Zakon o radu, nego božićnica pripada onako kako je određena navedenim dokumetnima (kolektivnim ugovorom i dr.).

  • Uskraćivanje korištenja godišnjeg odmora

    Pretpostavljam da govorite o godišnjem odmoru iz prethodne godine koji je bio neiskorišten zbog bolovanja, porodnog dopusta ili sl. Takav godišnji odmor iz ranije godine, prema članku 55. Zakona o radu, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja naredne godine.

  • Isplata regresa prilikom promjene poslodavca

    Regres nije pravo iz Zakona o radu, nego se određuje ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, pa se i svi detalji vezani uz regres određuju tim dokumentima. Međutim, vjerojatno biste imali pravo na regres kod novog poslodavca, tj. kod onoga kod kojega ćete koristiti godišnji odmor.

  • Godišnji odmor pripravnika

    Pripravnik ima pravo na godišnji odmor pod jednakim uvjetima kao i ostali radnici.

  • Posljedice nepotpisivanja sporazuma o prestanku ugovora o radu

    S obzirom da Vaša supruga nije uopće potpisala sporazum o prestanku ugovora o radu ('obostrani raskid'), ugovor o radu nije time niti prestao.

  • Uračunava li se bolovanje zbog ozljede na radu u otkazni rok?

    Bolovanje se ne računa u otkazni rok. Za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu poslodavac ne može otkazati radniku.

  • 'Vječni honorarci' i porodiljni dopust

    Po svemu sudeći Vi biste morali imati ugovor o radu i sva prava iz takvog ugovora. Postoji mogućnost da putem suda pokušate utvrditi da se stvarno radilo o ugovoru o radu i time ostvarite sva prava iz radnog odnosa. Imate pravo otići na porodiljni dopust dok radite na određeno vrijeme i možete ga u potpunosti iskoristiti. Međutim, ugovor o radu prestat će Vam istekom vremena na koje je sklopljen, neovisno o nastavku korištenja porodiljnog dopusta.

  • Korištenje godišnjeg odmora kod otkaza

    Ako se radi o neiskorištenom godišnjem odmoru iz prošle godine, radnik ga ima pravo iskoristiti u otkaznom roku. Ako se radi o godišnjem odmoru za tekuću godinu, a radni odnos prestaje prije 1. srpnja, radnik ima kod tog poslodavca pravo koristiti razmjerni dio godišnjeg odmora. Godišnji odmor u svakom slučaju produžuje otkazni rok.

  • Pravo na godišnji odmor

    Za korištenje godišnjeg odmora u tekućoj godini ne treba ispuniti šest mjeseci rada. To je potrebno samo ako se tek zasniva radni odnos.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.