Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

4 jednostavna koraka do savršenog životopisa

4 jednostavna koraka do savršenog životopisa

Životopis ima samo jedan zadatak: zadiviti poslodavca. Zato je njegova kvaliteta bitna.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoj životopis dotjerate do savršenstva:

1 korak: Prilagodite životopis oglasu za posao

Čitajući životopis svaki poslodavac u njemu pokušava uočiti one karakteristike koje vas čine dobrim kandidatom za njegovu tvrtku. Olakšajte mu posao tako što ćete takve informacije, temeljem detaljnog čitanja oglasa za posao, sami naglasiti.

To znači da ćete možda morati promijeniti redoslijed informacija u životopisu (npr. na prvo mjesto istaknuti ono radno iskustvo koje je najsličnije poslu na koji se prijavljujete, umjesto da poslove poredate kronološki), priložiti preporuke ili fotografiju (ukoliko poslodavac to izričito traži u oglasu) itd.

Neka vam ne bude teško učiniti takve promjene – također, sačuvajte taj primjerak životopisa, možda će vam i ubuduće biti koristan prijavljujete li se na slične oglase u budućnosti.

2 korak: Bitan je dobar format

Proučite stil kojim je poslodavac sastavljao oglas za posao i pokušajte kopirati njegov stil do određene mjere. To npr. znači da na vizualno atraktivan ili otkačen oglas možete predati podjednako otkačen životopis ili molbu (pazite da ne pretjerate, neka vaši dokumenti uvijek budu za nijansu umjereniji od oglasa na koji se javljate).

Iako nije pravilo da životopis mora stati na dvije stranice, nemojte ni pretjerivati. Bitno je da informacije pregledno posložite te da odaberete font koji je lako čitati. Možete zatražiti prijatelje da prokomentiraju vaš životopis i molbu, a dodatne savjete možete pronaći i u rubrici Šalabahteri.

3 korak: Ne pričajte, prodajte!

Opis vaših dosadašnjih poslova korisna je informacija, ali pritom samo opisujete ono što ste ionako morali raditi. Zato je povrh takvih informacija uvijek dobro istaknuti i vlastita postignuća. To mogu biti različite informacije, ovisno o poslu koji ste radili, koje ilustriraju određene uspjehe koje ste postigli na svom radnom mjestu (dobri poslovni rezultati, određene uštede, pohvale, priznanja šefa ili kolega, inovacije u načinu rada, ubrzanje određenih procesa, posebno uspješan odnos s klijentima itd.).

Nemojte zaboraviti svako od postignuća ilustrirati konkretnim primjerom (u molbi i/ili na razgovoru za posao) ili upotpuniti konkretnim podatkom (u životopisu).

4 korak: Natuknice su uvijek bolje od rečenica

Sve što želite reći najbolje je reći kratko, jasno, sažeto, precizno i izravno.

Imajte na umu da poslodavci nemaju previše vremena za detaljno čitanje pristiglih molbi i životopisa, stoga će vam biti zahvalni ako im informacije 'servirate' jednostavno, tečno i jezgrovito.

Imajte na umu da je kvaliteta uvijek bitnija od količine. Poslodavce će više impresionirati vrlo konkretni, stručni zadaci i postignuća koja se lako uklapaju u ono što on traži (i što je naveo u oglasu za posao), nego količina poslova koje ste radili ili popis zaduženja koja ste imali.

Osim toga, detalje možete ostaviti za razgovor za posao. 

Dobro je znati

I najbolji životopis može postati beskoristan u trenutku kada dođete na razgovor za posao i napravite grešku za greškom. Imajte na umu da vaš besprijekoran životopis mora pratiti podjednako dobar dojam uživo. Na kraju krajeva, ako ste uspjeli učiniti da se vaš jedan dokument istakne među desecima drugih, šteta je da takvo postignuće padne u drugi plan samo zato jer ste, primjerice, zaboravili gledati sugovornika u oči prilikom rukovanja ili propustili istražiti čime se bavi tvrtka u koju ste došli na razgovor.

Životopis

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje