Share
Tweet
+1
Share

Životopis

Više


Mnogi kada dođu u fazu gdje životopis predstavlja nešto bitno u njihovom životu, promjene pogled na životopis i vide ga mnogo kompliciranijim i težim zadatkom, nego što životopis zapravo jeste. Naravno da je životopis bitan i da od njega jednim djelom ovisi vaš posao, ali sama forma životopisa nije presudna, a često ni sadržaj, nego tek intervju na koji budete pozvani nakon što uručite vaš životopis. A tokom intervjua vaše osobnosti tek dolaze do izražaja, dok se u životopisu samo naziru. Iskoristite životopis da podvučete ono u čemu ste dobri ili najbolji, te dozvolite sebi i malo više slobode, jer sloboda je refleksija hrabrosti u životopisu.Postoji mnoštvo općenitih korisnih savjeta vezanih kada se piše životopis: na što treba pripaziti, koji format odabrati, kako dizajn životopisa može privući pažnju osobe koja ga čita i koje bi stvari u životopisu trebalo izbjegavati. Iako su svi ti savjeti korisni, svaki je životopis na neki način specifičan i treba biti prilagođen upravo vama. To znači da obrazac životopisa koji koristi vaš prijatelj možda nije prikladan za vašu prezentaciju – čak i ako se u njegovom slučaju pokazao vrlo uspješnim. Koji obrazac životopisa odabrati ovisi o nizu faktora. Europass forma životopisa preporuča se kao univerzalno rješenje s kojim ćete najmanje pogriješiti, no riječ je o obrascu koji sigurno neće biti 'zahvalan' onima koji pišu životopis u kojem nema radnog iskustva. Životopis tj. njegovo sastavljanje kao i molbe za posao zadatak je kojem svatko mora pristupiti individualno, vodeći se prvenstveno vlastitim postignućima te ističući kvalitete koje mu najviše idu u prilog. Pa ipak, neke forme i obrasce životopisa saželi smo na jednome mjestu, kako bismo vam ponudili konkretne primjere i ideje za sastavljanje vlastitog CV-a.  Dobro ih proučite, ali ne morate ih doslovno preuzimati, a nikako ih nemojte prepisivati ili kopirati - vaš životopis je vaša osobna iskaznica i kroz njega predstavljate sebe i svoje osobnosti onakvima kakvi jeste i kako biste željeli da vas poslodavci vide. Za postizanje takvog rezultata ponekad nije jedino rješenje poštivanje forme, već i doza kreativnosti u koju unesete svoje osobnosti te hrabrost da iskočite iz mase i budete jedinstveni.A vi ste zasigurno jedinstveni, jer iste osobnosti u istoj mjeri ne postoje dva puta, tako da možete obojiti vaš životopis tako da preslikava vas, a to je poslodavcu jako bitno, jer za posao ne traži samo stručnost, nego i adaptacija vaše osobnosti u osobnosti i navike drugih već zaposlenih radnika, koji će itakako utjecati na vaš posao i radni tok. Stoga je životopis i njegovo sastavljanje jednostavan zadatak, jer jedino što se od vas traži jeste da reflektirate sebe u životopisu i stručno pojasnite koji posao znate obavljati te koji posao volite obavljati.

 • 5 riječi koje je dobro uvrstiti u životopis 5 riječi koje je dobro uvrstiti u životopis

  U malo vremena koje poslodavci posvete čitanju životopisa, koristan je svaki trik koji vas izdvaja iz mase. Dobra je vijest da ne trebate trošiti sate na vizualno atraktivan CV, već samo pametno istaknuti njegov sadržaj.

 • 'Vještine' koje ne morate navoditi u životopisu 'Vještine' koje ne morate navoditi u životopisu

  Nekad davno, kada računala nisu svi koristili, poznavanje određenih vještina imalo je težinu. Danas, kada računala koriste i djeca, pravila se mijenjaju.

 • Revizija životopisa novih ministara Revizija životopisa novih ministara

  Na stranicama Hrvatskog sabora objavljeni su životopisi ministara koji bi trebali činiti novu vladu. MojPosao donosi kratku reviziju ovih životopisa i savjete koje možete iskoristiti prilikom sastavljanja ili dotjerivanja vlastite dokumentacije za prijavu.

 • 4 jednostavna koraka do savršenog životopisa 4 jednostavna koraka do savršenog životopisa

  Životopis ima samo jedan zadatak: zadiviti poslodavca. Zato je njegova kvaliteta bitna.

 • Font je bitan! Font je bitan!

  Odabir određenog fonta prilikom pisanja maila uvelike govori o dobrom ukusu i poznavanju osnova dobre poslovne korespondencije.

 • CV: Fontovi koji 'izumiru' CV: Fontovi koji 'izumiru'

  Prilikom ažuriranja životopisa i sastavljanja molbe čak i najbolje sročene informacije mogu pasti u drugi plan ako koristite neodgovarajući font.

 • Kreativan životopis i molba za posao pomoću Pinteresta Kreativan životopis i molba za posao pomoću Pinteresta

  Pinterest je društvena mreža koja se od početka koristila kao rezime svih naših interesa i želja, ali ponajviše lijepih fotografija odjeće i hrane. No, ona može biti toliko više.

 • Ovako izgleda odličan životopis Ovako izgleda odličan životopis

  Bogato radno iskustvo ne znači da automatski imate 'impresivan životopis'.

 • Postignuća koja zaslužuju mjesto u vašem životopisu Postignuća koja zaslužuju mjesto u vašem životopisu

  Kako biste se na najbolji način predstavili poslodavcu, vaš životopis trebao bi ga uvjeriti da posjedujete sve vještine potrebne za uspješno obavljanje posla.

 • Primjer odličnog životopisa Primjer odličnog životopisa

  Brojna istraživanja potvrđuju da čitanje životopisa u prosjeku traje od šest do dvadeset sekundi. Iz toga razloga prostora za suvišne informacije - nema!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje