Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako uspješno upravljati talentima

Prema najnovijem istraživanju uglednog svjetskog časopisa The Economist, u svijetu traje žestoka bitka za talente, u koju su osim tvrtki uključene i države. Prema navodima tog lista, talent je čisti "brainpower", odnosno sposobnost rješavanja kompleksnih problema ili osmišljavanje potpuno novih rješenja.

Tvrtke su u novije vrijeme počele shvaćati na koje načine mogu kvalitetnije upravljati talentima. Prema iskustvima nekih od najvećih svjetskih tvrtki postoji nekoliko pravila koja bi trebalo slijediti za uspješno upravljanje talentima:

Pažljivo razmisliti o kritičnim talentima

Primjer uspješne primjene ovog pravila je američka tvrtka za slanje paketa UPS koja je prebrodila problem odlaska velikog broja svojih vozača - dostavljača. Iako su pažljivo birali zaposlenike, vozači su odlazili zato što su im nije bilo drago obavljati težak posao utovarivanja rano ujutro. Zato je kompanija za taj posao zaposlila "honorarce", koje je lakše naći nego kvalitetne vozače.

Ključno je planirati unaprijed

Američka softverska tvrtka EDS izradila je popis općenitih vještina koje je posjedovala njihova radna snaga od 100.000 zaposlenika. Nakon usporedbe vještina kojima su ispitani radnici raspolagali i vještina koje će EDS-u biti potrebne u budućnosti, menadžeri su poticali radnike da svladaju važne vještine.

Tvrtke moraju biti maštovitije u regrutiranju i zadržavanju talenata

To uključuje poklanjanje veće pažnje tzv. pasivnim kandidatima koji ne traže novi posao aktivno, ali su otvoreni "zavođenju" od strane druge tvrtke. Popularne tehnike, koje se mogu koristiti u svrhu regrutiranja novih talenata, uključuju pregledavanje popisa sudionika važnih sjednica tvrtke kako bi preoteli "zvijezde", kupovanje informacija o konkurentskim tvrtkama, a posebno o njihovim ključnim zaposlenicima te pretraživanje Interneta u potrazi za osobama koje su patentirale nove proizvode.

Više pažnje posvećeno je i zadržavanju novih zaposlenika, a kad je kompanija American Express ustanovila da previše novih menadžera napušta tvrtku u razdoblju od dvije godine, ponudili su menadžerima samostalan rad na projektima koji je izravno nadgledao samo izvršni direktor.

Stvaranje tržišta talentima unutar tvrtke

Američka konzultantska tvrtka Deloitte procjenjuje da tipična američka kompanija potroši gotovo 50 puta više novaca kako bi zaposlila dobro plaćenog profesionalca, nego što stoji njegovo ulaganje u daljnju godišnju edukaciju.

Novim regrutima potrebno je više od godinu dana da bi naučili posao, a jedno od mogućih rješenja je uspostavljanje unutarnjeg "tržišta" talenata te ohrabrivanje zaposlenika da se prijavljuju za različite poslove unutar kompanije.

(T.N.) Izvor:
The EconomistHR za profesionalce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje