Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Najplaćeniji direktor zaradio 133, a direktorica 30 milijuna dolara

Prošle su godine žene načinile značajan iskorak u korporativnom svijetu, pa ih je tako na Forbesovoj listi, 13 bilo na čelu kompanija, dok ih je prošlih godina bile tek deset. Međutim, žene su značajno napredovale i po pitanju visine ukupnih zarada.

Tako je Zoe Cruz, potpredsjednica Morgan Stenleya prošle godine zaradila 30 milijuna dolara, pokazuje Forbesova lista, što je za gotovo 9 milijuna više nego li je zaradila 2005. godine.

Na drugom mjestu nalazi se Susan Decker, izvršna potpredsjednica i financijska direktorica Yahoo-a koja je u 2006. zaradila 25 milijuna, što je tek malo više od 24,3 milijuna koliko je zaradila 2005.

Za njom slijedi izvršna direktorica kompanije Kraft Foods koja je uprihodila 19,2 milijuna.

Na četvrtom mjestu zarada nalazi se predsjednica i izvršna direktorica Western Uniona, Christina A. Gold sa 16,5 milijuna, a na petom također predsjednica i izvršna direktorica tvrtke Safeco, Paula Reynolds sa zarađenih 13,9 milijuna američkih dolara.

Na listi 25 najplaćenijih žena, već drugu godinu za redom nalazi se i predsjednica te izvršna direktorica eBay-a, Meg Whitman (8.) s 11 milijuna dolara te predsjednica odbora i izvršna direktorica Avona, Andrea Jung (10.) sa zaradom od 10,7 milijuna dolara.

Međutim, iako žene posljednjih godina sve više napreduju i postižu sve veće zarade, još uvijek zaostaju za svojim muškim kolegama.

Tako primjerice impresivna zarada Susan decker iznosi tek oko trećine zarade bivšeg predsjednika odbora i izvršnog direktora Yahoo-a, Terrya Semela koji je u prošloj godini zaradio 71,7 milijuna dolar i tako se našao na trećem mjestu najplaćenijih direktora među muškarcima.

Prvo mjesto pripalo je bivšem izvršnom direktoru Home Depota, Bobu Nardelliu koji je zaradio 133,7 milijuna, a drugo Tomu Frestonu, bivšem izvršnom direktoru Viacoma koji je ukupno zaradio 78,3 milijuna dolara.

Na četvrtom mjestu 25 najplaćenijih muških direktora nalazi se također bivši predsjednik odbora i izvršni direktor Avis Budget Groupa, Henry Silverman sa 64,6 milijuna, za kojim slijedi predsjednik odbora i izvršni direktor XTO Energy-a, Bob Simons s ukupnom zaradom od 59,5 milijuna američkih dolara.

Zanimljivo je kako je 25 najplaćenijih muških direktora zajedno ostvarilo zaradu od 1,3 milijarde dolara, što je 4,35 puta više od zarade 25 najplaćenijih žena u 2006. godini.

(V.K.)
Izvor:
CNN Money

HR za profesionalce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje