Share
Tweet
Share

Radni odnos

 • Minimalni osobni dohodak s obzirom na školsku osposobljenost

  Poslodavac Vam je dužan isplaćivati najmanje 2.800 kuna, koliko je određeno ugovorom o radu. Ne postoji minimalna plaća za VSS, koja bi obvezivala sve poslodavce.

 • Izmjena ugovora u radu i neuvažavanje poreznih povalstica

  Ako ste ugovor o radu s ovako određenom plaćom potpisali, on je važeći i primjenjuje se.

 • Naknada za prijevoz, dnevnice i manjak na prodajnom mjestu

  1. Naknada za prijevoz nije pravo iz Zakona o radu, nego ovisi o tome da li je i kako, to određeno ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. 2. Dnevnica također nije pravo iz Zakona, nego bi se trebala ugovoriti. Međutim, ako dnevnica i nije ugovorena, smatram da radnik na nju ima pravo, jer nije sam dužan snositi povećane troškove. Radnik ima pravo na dnevnicu, ako je na putu proveo više od 12 sati, odnosno na pola dnevnice ako je na putu proveo više od 8 sati. 3. Radnik odgovara za štetu u skladu sa Zakonom o radu, tj. za štetu uzrokovanu namjerno ili iz krajnje nepažnje, što se mora dokazati. Odgovornost za manjak u praksi se prihvaća, ali držim da bi morala biti ugovorno određena. Ako se za svakog radnika ne može odrediti koji je dio štete on uzrokovao, smatra se da su svi radnici podjednako odgovorni.

 • Posljedice nepotpisivanja sporazuma o prestanku ugovora o radu

  S obzirom da Vaša supruga nije uopće potpisala sporazum o prestanku ugovora o radu ('obostrani raskid'), ugovor o radu nije time niti prestao.

 • Ostvarivanje prava na plaćene prekovremene sate

  1. Imate pravo iskoristiti godišnji odmor u razdoblju otkaznog roka, ali se godišnji odmor ne računa u otkazni rok. 2. Imate pravo na plaćanje prekovremenog rada.

 • Dokazivanje radnog odnosa

  Imate mogućnost tužbom dokazivati da se u stvari radi o ugovoru o radu, a ne o ugovoru o djelu odnosno studenskom ugovoru.

 • Uračunava li se bolovanje zbog ozljede na radu u otkazni rok?

  Bolovanje se ne računa u otkazni rok. Za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu poslodavac ne može otkazati radniku.

 • Pripravnici kao tehnološki višak

  Ugovor o radu na određeno vrijeme može se otkazati samo ako je to predviđeno tim ugovorom. Takav otkaz mora biti opravdan i obrazložen. Otkazni rok u slučaju redovnog otkaza iznosi 15 dana, a ako je ugovoren i probni rok onda u vrijeme probnog roka najmanje tjedan dana.

 • 'Iznajmljivanje' radnika

  Niste bili dužni prihvatiti posao koji nije u skladu s Vašim ugovorom o radu. Imate pravo zahtijevati da Vam se da posao za koji ste sklopili ugovor o radu. Također imate pravo na eventualnu razliku plaće ako postoji, a smatram da biste imali pravo i na naknadu štete zbog nemogućnosti dobijanja dodataka na plaću i zbog zaostajanja u profesionalnom razvoju.

 • 'Vječni honorarci' i porodiljni dopust

  Po svemu sudeći Vi biste morali imati ugovor o radu i sva prava iz takvog ugovora. Postoji mogućnost da putem suda pokušate utvrditi da se stvarno radilo o ugovoru o radu i time ostvarite sva prava iz radnog odnosa. Imate pravo otići na porodiljni dopust dok radite na određeno vrijeme i možete ga u potpunosti iskoristiti. Međutim, ugovor o radu prestat će Vam istekom vremena na koje je sklopljen, neovisno o nastavku korištenja porodiljnog dopusta.

 • Obnavljanje ugovora o radu

  S obzirom da se radi o drugom poslodavcu, takav ugovor o radu je valjan i nemate nikakva posebna prava s osnova ograničenja ugovora o radu na određeno vrijeme.

 • Isplata dnevnica

  Iako to zakonom nije izričito propisano, radnik ima pravo na dnevnicu prilikom službenog puta učinjenog po nalogu poslodavca.

 • Pravo na godišnji odmor

  Za korištenje godišnjeg odmora u tekućoj godini ne treba ispuniti šest mjeseci rada. To je potrebno samo ako se tek zasniva radni odnos.

 • Smanjivanje bruto plaće

  Ako je plaća određena (kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu i dr.) i ako je poslodavac smanjio bruto plaću ispod tog određenog iznosa, radnik ima pravo potraživati tu razliku plaće.

 • Rad na štandu preko ljeta - ugovor o djelu

  Ne možete zapošljavati radnike na ugovor o djelu, ali možete sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme.

 • Prava honorarno zaposlenog radnika

  Kao radnik ne odgovarate zato što Vas poslodavac nije prijavio, osim što ne ostvarujete staž i dr. Međutim, ne biste smjeli koristiti studenski servis budući više niste student. Ugovor o radu jamči znatno viša prava nego 'honorarni odnos'. Međutim, ugovor o radu na određeno vrijeme može se redovito otkazati samo ako je to posebno ugovoreno. Tzv. 'honorarno zaposlenje' nije predviđeno Zakonom o radu, pa prema tome Zakon ne daje nikakva prava (godišnji odmor, bolovanje i dr.). Pri sklapanju ugovora o radu možete postavljati sve zakonske uvjete, a povećanje plaće možete tražiti uvijek.

 • Dvostruki staž

  Ne možete imati dvostruki radni staž za isto razdoblje, pa Vam poslodavac nije mogao upisati u radnu knjižicu ono razdoblje koje ste radili kod drugog poslodavca (obrtnika). Razdoblje rada kod obrtnika od 6 mjeseci moralo bi Vam se računati kao staž kod sadašnjeg poslodavca u pogledu prava koja se temelje na stažu kod tog poslodavca (otkazni rok, otpremninu i dr.). Poslodavac Vam nije trebao isplatiti bruto plaću, niti bruto plaću možete utužiti. Poslodavac Vam ne smije prebiti naknadu plaće koju duguje po presudi s isplaćenom otpremninom.

 • Korištenje godišnjeg odmora kod otkaza

  Ako se radi o neiskorištenom godišnjem odmoru iz prošle godine, radnik ga ima pravo iskoristiti u otkaznom roku. Ako se radi o godišnjem odmoru za tekuću godinu, a radni odnos prestaje prije 1. srpnja, radnik ima kod tog poslodavca pravo koristiti razmjerni dio godišnjeg odmora. Godišnji odmor u svakom slučaju produžuje otkazni rok.

 • Napredovanje zbog školovanja

  Bolnica Vas nije dužna rasporediti na poslove više stručne spreme niti Vam dati veću plaću.

 • Ugovor o djelu

  Imate mogućnost tužbom dokazivati da se u stvari radi o ugovoru o radu, a ne o ugovoru o djelu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.