Share
Tweet
+1
Share

Zamolba za posao

Više


Zamolba za posao dokument je koji, zajedno sa životopisom, kandidat obavezno prilaže u prijavi za oglas na posao. Zamolbu možete poslati u privitku kao Word ili PDF dokument ili pak kao tekst koji ćete napisati u tijelu maila koji poslodavcu šaljete. Ukoliko molbu šaljete kao privitak, u mailu je dovoljno navesti da se javljate na oglas za navedeni natječaj te da se u privitku nalaze vaša molba i životopis.

Molba za posao uvijek mora biti prilagođena konkretnom oglasu na koji se javljate jer svaki poslodavac voli vidjeti da ste se potrudili oko prijave i proučili tvrtku. Zamolba nije dokument u kojem iznosite svoje osobne podatke (bračno stanje, broj djece, godine života i sl.) već dokument u kojem ukratko poslodavcu opisujete zbog čega ste se prijavili na ovo radno mjesto i koja ste postignuća do sada ostvarili, a smatrate da vas čine kvalificiranim kandidatom.

Molba ne bi smjela biti dulja od jedne stranice A4 papira. Iako u njoj ne iznosite osobne podatke, važno je znati da molba nije dokument u kojem prepričavate podatke iz životopisa, već ih upotpunjujete. Također, u molbi izražavate svoju motiviranost da radite upravo ovaj posao. Dakle, u pitanju je dokument koji nebi smio imati previše teksta (nikome se ne da čitati eseje), ali koji će poslodavcu jasno dočarati koliko ste motivirani za ovaj posao i kakva ste postignuća u svojoj karijeri ostvarili do sada, a mogu vam biti od koristi u obavljanju tog konkretnog posla za radno mjesto na koje ste se prijavili.

Nikada nemojte prepisivati tuđe molbe za posao ili u prijavi koristiti molbe koje ste već poslali nekom drugom poslodavcu. Svaki poslodavac cijeni i prepoznaje individualan pristup, a prepisane molbe lako se otkriju. Potrudite se napisati potpuno samostalno nekoliko rečenica o sebi i svom interesu za oglašeno radno mjesto - pokažite da ste pismeni, elokventni i da ste izdvojili vrijeme za pisanje molbe za tog konkretnog poslodavca. Takve molbe poslodavci znaju cijeniti.

 • Nijemci su točni, Francuzi uglađeni, a Talijani ne pregovaraju o plaći Nijemci su točni, Francuzi uglađeni, a Talijani ne pregovaraju o plaći

  Europska komisija objavila Priručnik o radu u inozemstvu.

 • Napišite molbu koja privlači pažnju! Napišite molbu koja privlači pažnju!

  Slanje prijave za posao, bez priloženog popratnog pisma odnosno molbe za posao, možemo usporediti sa slanjem neadresirane pošiljke. Budući da tvrtke, nakon objave natječaja zaprime veliki broj prijava kandidata, potrebno se među njima istaknuti i osigurati si poziv na intervju.

 • Kako napisati dobru molbu za zaposlenje? Kako napisati dobru molbu za zaposlenje?

  Molba je uvod u vaš životopis, naslovnica vašeg životopisa i vaša ponuda tvrtki kojoj se obraćate. Iako se u nedostatku vremena odluka poslodavca najčešće bazira samo na informacijama spomenutim u životopisu, kvalitetno napisana molba neće promaći ničijoj pažnji i sadržavat će informacije koje će poslodavca zainteresirati.

 • Kako napisati molbu za posao u prodaji Kako napisati molbu za posao u prodaji

  Ako molba nije preduga te ako sadrži sve bitne informacije, može odigrati ključnu ulogu u pozivu na razgovor za posao. Ako želite raditi u prodaji, znate i sami koliko je prvi dojam važan.

 • Sadržaj molbe za posao Sadržaj molbe za posao

  Pismo zamolbe mora uvjeriti poslodavca da pročita vaš životopis. Da biste to učinili morate biti inovativni ali pri tome pratiti pravila forme i sadržaja.

 • VIDEO: Što poslodavac želi pročitati u vašoj molbi? VIDEO: Što poslodavac želi pročitati u vašoj molbi?

  Molba za posao treba poslati dvije osnovne poruke: da ste zainteresirani za ovo radno mjesto i kako možete doprinijeti poslovanju tvrtke.

 • 7 ozbiljnih propusta u molbi za posao 7 ozbiljnih propusta u molbi za posao

  Svrha molbe je zainteresirati poslodavca da pročita vaš životopis. Nažalost, molbe nerijetko zvuče dosadno, patetično, uvredljivo ili čak smiješno (ali ne u pozitivnom smislu).

 • Stvarni primjeri neuspješnih otvorenih zamolbi Stvarni primjeri neuspješnih otvorenih zamolbi

  Ovo su dijelovi stvarnih mailova koji su pristigli jednom news portalu. Osoba koja odabire kandidate, osjetila je potrebu da ih spremi u folder 'najgore otvorene zamolbe'. Učite na tuđim greškama u traženju posla.

 • Primjeri molbi za zaposlenje Primjeri molbi za zaposlenje

  Konkretni primjeri, kako izgleda dobra molba za posao.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje